Kontrola prověří, jestli Nemocnice Na Homolce skutečně skončila s kritizovanými nákupy

Ministr poslal na Homolku mimořádnou kontrolu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví poslalo mimořádnou kontrolu do Nemocnice Na Homolce. A to nedlouho poté, co vedení nemocnice oznámilo ukončení kritizovaných nákupů skrze svou dceřinou firmu. Ministr tvrdí, že chce prověřit, jestli nemocnice má vše vysoutěženo podle zákona.

Auditoři ministerstva zdravotnictví kontrolují nové zakázky nemocnice. „Cílem je prověřit, jestli Nemocnice Na Homolce má řádně vše vysoutěženo podle zákona o zadávání veřejných zakázek, pokud jde o materiál a léky,“ vysvětluje ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Nemocnice nedávno oznámila, že si začne zdravotnický materiál nakupovat sama a už k tomu nebude používat svou dceřinou firmu Holte Medical. Přes tu se nakupovalo roky. Po kauze exředitele nemocnice Vladimíra Dbalého, který stojí před soudem kvůli korupci, byly tyto nákupy kritizovány. Nemocnice nakonec dostala za úkol dceřiné firmy zlikvidovat.

„V minulém týdnu byla v naší nemocnici zahájena kontrola ze strany Ministerstva zdravotnictví, která se zaměřuje na hospodaření s veřejnými prostředky. Nemocnice v této věci poskytuje maximální součinnost,“ uvedla pouze ke kontrole mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Ministr dopředu avizoval, že bude chtít informace o tom, zda je nemocnice skutečně připravená na převzetí všech nákupů po dceřiné firmě. Šlo totiž o to, jestli zdravotnické zařízení stihlo všechny zakázky vysoutěžit. Nemocnice však již před více než měsícem uvedla, že informace o zakázkách ministrovi poskytla.

„Téměř devadesát procent velkých veřejných zakázek je již vysoutěženo nebo rozpracováno a zbývajících deset procent jsou zakázky malého rozsahu,“ uvedla na začátku března Dostálová. Přesto nyní ministr poslal do nemocnice kontrolu. 

Poslanci kritizují pomalou likvidaci dceřiné firmy

Adam Vojtěch nemocnici kritizoval už dříve kvůli pomalé likvidaci dceřiné firmy. A zdržování se nezamlouvalo ani některým poslancům zdravotního výboru. „Přece jen doba skoro čtyř let je příliš dlouhá,“ hodnotil již dříve poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Vojtěch navíc hrozil řediteli nemocnice Ivanu Olivovi odvoláním, pokud by nákupy přes dceřinou firmu neukončil do konce března. To ale ředitel oznámil, že stihl. Ministr v demisi na otázku, zda ještě něco hrozí řediteli nemocnice, neopověděl přímo. „Proto tam posíláme kontrolu, abychom si ověřili, zda bylo vše řádně splněno tak, jak má,“ reagoval Vojtěch.

Ministr v demisi už od začátku roku odvolal dva ředitele velkých nemocnic. Mezi nimi i bývalého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, který vedl ostravskou fakultní nemocnici. „Co je vždycky velice diskutabilní, jaké kroky následují. Důležité je, kdo je pak pověřen řízením a jak proběhne výběr dalšího ředitele,“ dodala poslankyně zdravotního výboru Olga Richterová (Piráti). Na nové ředitele ministerstvo vypsalo výběrové řízení.