Český velvyslanec míří na kobereček: LAS bude vysvětlovat Zemanovy výroky

Praha – Český velvyslanec v Káhiře Pavel Kafka bude na jednání se zástupci Ligy arabských států (LAS) ujišťovat, že stěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma bude možné až po uzavření míru mezi Izraelci a Palestinci. LAS včera označila výroky prezidenta Zemana o stěhování ambasády za porušení mezinárodních rezolucí a práv Palestinců. Proto si pozvala velvyslance, aby mu prý vysvětlila nebezpečnost podobných výroků. Pověřila také svého generálního tajemníka, aby v této věci podal stížnost k Evropské unii.

Prezident o stěhování ambasády hovořil koncem září na Dnech pro Izrael v Hradci Králové: „Já jsem jmenoval vládu, o níž mohu s jistotou prohlásit, že kdyby byla delší dobu ve funkci, tak by mohla tuto myšlenku podpořit. Protože budou předčasné volby, tak si počkám, jaká bude vláda nová, a pokusím se budoucího premiéra a ministra zahraničí přesvědčit, aby o této myšlence uvažovali.“ Výrok ale pobouřil Palestince, proto ho ministerstvo zahraničí později doplnilo o druhou část – a sice, že stěhování bude možné až po dokončení mírového procesu. 

„Výtka, že by se ČR snad nějakým způsobem pokoušela porušit rezoluci Rady bezpečnosti, je mylná, neboť se jí samozřejmě porušit nechystáme,“ uvedl ve Studiu ČT24 šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Podle něj jde ze strany LAS o standardní postup a celá kauza se prý řeší na nejnižší diplomatické úrovni. 

Zeman se prý chová jako slon v porcelánu

Podle Michaela Romancova z FSV UK se ovšem ČR zviditelnila způsobem, který je nešťastný a zbytečný zároveň. „Prezident bohužel opět jednou neuhlídal, jakou roli v našem ústavně-právním systému má. Na akci, která měla poměrně zvláštní charakter, se vyjadřoval, jako by byl nadále tzv. důchodcem z Vysočiny. Ale zavařil tím jak současnému ministrovi zahraničí, tak současné vládě,“ uvedl ve Studiu ČT24. 

Politický geograf Michael Romancov

„Tady se znovu vrací to, co už bylo mnohokrát kritizováno, že Miloš Zeman se bohužel od okamžiku, kdy nastoupil do funkce, chová jako slon v porcelánu.“

Podle něj bude zřejmě LAS doplnění Zemanových výroků akceptovat a na diplomatické úrovni se situace uklidní. „Problém ovšem je, že LAS nemá žádné páky, jak by případně mohla krotit vášně, ke kterým by mohlo dojít na veřejnosti,“ obává se Romancov. V této souvislosti připomínal události kolem zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském tisku.

Rozhovor s Hynkem Kmoníčkem a Michaelem Romancovem (zdroj: ČT24)