Ostravskému dopravnímu podniku hrozí další pokuta

Ostrava - Dopravní podnik v Ostravě možná dostane další pokutu. Podle Drážní inspekce ČR nenahlásil v letech 2004 a 2005 tři případy, při kterých se málem srazily tramvaje na jednokolejné trati u Vřesiny podobně, jako při letošní tragické havárii. Za jiné dvě nenahlášené mimořádné události přitom už dopravce dostal milionovou pokutu v červnu. Podnik se proti verdiktu odvolal, případem se nyní zabývá ministerstvo dopravy.

Dopravce špatné zabezpečení trati nijak nezlepšil, i když tragické nehodě předcházelo několik situací, kdy se tramvaje málem srazily. „Jsme pořád toho názoru, že přejetí námezníku při křížení tramvají není mimořádná událost,“ uvedl František Kořínek pověřený řízením dopravního podniku. Legislativa ale podle generálního ředitele Drážní inspekce Romana Šiguta hovoří jasně - jedná se o mimořádné události.

Současné vedení tvrdí, že problémy už dříve ohlásilo, ale ne jako mimořádnou událost. O dřívějších hrozících nehodách ale nevěděl ani bývalý ředitel František Vaštík. Když se zámečník klepne kladivem do prstu, je to podle něj sice pracovní úraz, ale nehlásí se řediteli.

Zranění cestující se dočkali odškodného  

Vedení podniku se přitom v ČT bránilo, že údajně žádný impuls ke zlepšování na trati nikdy neměli. „Pokud není žádný impuls k tomu, že by se mělo něco zlepšit, nevnímám to jako akutní a zásadní pochybení manažerů dopravního podniku,“ řekl tehdy v dubnových Událostech, komentářích Kořínek.

Po tragické nehodě platí na lince číslo 5 nové bezpečnostní pravidlo. Dopravní podnik už začal také odškodňovat cestující. Lidé s drobnými zraněními dostali  pětitisícové kupony na dopravu zdarma, vážněji zranění začal podnik vyplácet v těchto dnech.