Nabídku ANO jsme neřešili, tvrdí poslanci ČSSD. O návratu k jednání se rozhodne v pátek

Události: ČSSD oznámí, zda znovu začne jednat s ANO (zdroj: ČT24)

Poslanci ČSSD ve čtvrtek večer nemluvili o nabídce pro vládní spolupráci ze strany hnutí ANO, ale o tom, zda vůbec má smysl jít do vlády. Po jednání klubu to řekl poslanec Petr Dolínek. Podle prvního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly zazněl na jednání rámec podmínek pro obnovu jednání s ANO. Bližší informace hodlají sociální demokraté zveřejnit po pátečním jednání svého předsednictva, které se bude nabídkou ANO zabývat. Šéf strany už s ní seznámil prezidenta Miloše Zemana.

„Žádná nabídka dneska řešena nebyla. My jsme se bavili o tom, co potřebuje Česká republika. Že je potřeba mít vládu, ale otázka je, jestli za naší účasti,“ řekl Dolínek po neformálním setkání poslanců ČSSD.

Podle něj není důležité to, kolik ministerských pozic ANO nabídne sociálním demokratům, ale zda může vůbec menšinová vláda ANO s ČSSD podporovaná KSČM vzniknout a jaké by byly její hodnoty.

„Kolegové poslanci se dozvěděli rámec podmínek, které v pátek může v případě souhlasného vyjádření otevřít předsednictvo sociální demokracie k dalšímu vyjednávání,“ uvedl Zimola. Nechtěl odpovědět, zda mezi podmínkami je i vyloučení trestně stíhaného člověka ve funkci premiéra, jak ČSSD požadovala dříve. ANO totiž na Babišovi v čele příští vlády trvá.

Podle Zimoly bylo dvouapůlhodinové jednání zajímavé a byla na něm živá diskuse. „Koneckonců, řada poslanců má nějaké zkušenosti s hnutím ANO,“ poznamenal. Podle něj ale záleží na tom, jak se nakonec k věci postaví předsednictvo ČSSD.

Hamáček: Poslední slovo budou mít všichni členové ČSSD

Ještě před schůzkou poslanců ČSSD se předseda strany Jan Hamáček setkal s prezidentem Milošem Zemanem. „Prezidenta jsem informoval o možnostech pokračování jednání o koaliční spolupráci mezi ANO a sociální demokracií tak, jak nám je ANO prezentovalo v pondělí. Prezident informaci vzal na vědomí,“ řekl Hamáček.

Bližší informace odmítl sdělit, nejdříve je chce v pátek přednést grémiu a předsednictvu ČSSD. Vedení pak rozhodne, zda se týmy obou stran vrátí k jednacímu stolu. „Pokud bychom obnovili jednání a došli k nějakému závěru, tak ve finále budou rozhodovat všichni členové sociální demokracie,“ podotkl.

Předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka ve středu řekl, že má po středeční volbě šéfa komise pro kontrolu GIBS chuť doporučit, aby vyjednávání ani znovu nezačalo. Šéfem komise byl 105 hlasy zvolen Jiří Mašek z klubu ANO.

„Budeme o tom diskutovat. Že zahájíme jednání, pokud tak rozhodne předsednictvo, to neznamená, že jsme dohodnuti. Co se stalo včera, to komplikuje vztahy v případné koalici a určitě v rámci vyjednávání i tuto otázku otevřeme,“ poznamenal Hamáček.

Podrobnosti nabídky ANO zůstávají tajné

ČSSD vyjednávání o vládě ukončila před dvěma týdny poté, co ANO odmítlo přistoupit na jejich podmínky. Těmi byla vláda bez předsedy ANO Andreje Babiše nebo jeden z postů ministra vnitra či financí pro ČSSD.

Prezident Zeman poté doporučil Babišovi jednat o spolupráci s KSČM a SPD, proti čemuž se ale postavila část vedení ANO. Výbor ANO nakonec minulý týden rozhodl, že se má jednání se sociálními demokraty obnovit.

V pondělí ANO předalo nabídku vyjednávacímu týmu ČSSD.  Ani jeden ze subjektů nechce podrobnosti nabídky před pátečním zasedáním vedení ČSSD zveřejnit. Zástupci ANO popírají spekulace, že by se nabídka týkala pěti ministerstev pro ČSSD a obsazení ministerstva vnitra nezávislým expertem.

Podle informací ČT mohlo ANO nabídnout ČSSD resorty vnitra, obrany, zemědělství, školství a kultury. Sociální demokraté ale mají větší zájem například o ministerstvo práce a sociálních věcí nebo zahraničí.

I kdyby se vedení rozhodlo pro spolupráci s Andrejem Babišem a hnutím ANO na vládní úrovni, obávám se, zda referendum tuto spolupráci potvrdí. Průběh sjezdu a sjezdové diskuse ukázaly, že negativní názory jsou velmi silné. Je to dědictví toho, jak v minulém volebním období fungovala vládní koalice. Negativní postoje se zachovaly, nejsou překonány.
Zdeněk Jičínský
bývalý poslanec ČSSD
Jičínský: Mimo vládu nebude moct ČSSD prosazovat svůj program (zdroj: ČT24)