Soud zrušil amnestii podvodníkovi, který se 13 let skrýval

Praha - Nejvyšší soud zrušil amnestii podvodníkovi s auty, který se 13 let skrýval. Muže Vrchní soud v Olomouci osvobodil kvůli délce trestního řízení, která přesáhla osm let. Bránil se tím, že dva roky za uprchlého považován nebyl. Nejvyšší soud ale konstatoval, že je to příliš krátká doba. Informaci přinesl deník Právo.

„Úmyslně se vyhýbal trestnímu řízení a nástupu do výkonu trestu, a proto vinu za délku trestního řízení nese pouze a jen on sám,“ odůvodnil své rozhodnutí Nejvyšší soud. Dovolání podalo k soudu Nejvyšší státní zastupitelství. 

Podvodník s auty byl odsouzený na 5,5 roku. Soud ho potrestal za fingované krádeže aut na lea­sing za 16,5 milionu korun. Policie ho poprvé zatkla v roce 1997, stíhaný byl ale na svobodě a od roku 1999 byl na útěku. Pravomocně byl odsouzen až v roce 2006. Do vězení se ho policii podařilo dostat až v lednu 2012.

Nejvyšší soud už z tohoto důvodu vyhověl přinejmenším pěti dovoláním Nejvyššího státního zastupitelství. Zrušil například zastavení trestních stíhání údajného podvodníka Martina Gutha, Martina Čihuly, jenž čelil podezření z daňových úniků, nebo údajného lupiče Martina Bajgera. Všichni se po určitou dobu skrývali v zahraničí. Naposledy začátkem září zrušil amnestii i pro Jiřího Štěpánka, souzeného za téměř čtyřicetimilionový leasingový podvod. Muž se skrýval devět let v Karibiku, kde ho policisté zadrželi až loni na podzim. Štěpánek poté požádal o obnovu procesu. Kauzu tak musí znovu projednat Vrchní soud v Praze.

Stále ale visí otazník například nad částečnou amnestií pro aktéry kauzy takzvané konkurzní mafie Jiřího Berky, Daniela Thonata a Lubora Kindla. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zpochybnil také amnestii pro Miroslava Hálka, bývalého šéfa vytunelovaného fondu Trend, nebo Pavla Dvořáka, zakladatele společnosti Progres Invest, která připravila 36 000 lidí o půl miliardy korun.

Druhý článek amnestie nařizuje zastavení pravomocně neskončených trestních stíhání, pokud od jejich zahájení uplynulo k 1. lednu 2013 více než osm let. Výjimkou byly kauzy, v nichž hrozil vyšší než desetiletý trest. K 15. únoru 2013 se tak zastavilo 327 trestních stíhání včetně řady případů hospodářské kriminality.