Lidé si mohou ode dneška vyzvednout voličský průkaz

Praha - Úřady začínají vydávat voličské průkazy. S jejich pomocí mohou lidé v nadcházejících předčasných volbách do Poslanecké sněmovny hlasovat v jakémkoli okrsku na území Česka, ale i v zahraničí. Žádost o průkaz mohou voliči podat přímo na úřadě, zaslat ji elektronicky nebo poštou. Zájem o voličské průkazy byl podle dostupných informací zatím nižší než při prezidentských volbách. Předčasné volby připadají na pátek 25. a sobotu 26. října. Lidé v nich budou vybírat z 23 stran a hnutí. Oficiální pravidla volby na voličský průkaz na jdete na stránkách ministerstva vnitra.

O voličský průkaz budou moci lidé požádat písemně na radnici ve své domovské obci až do 18. října. Osobně si pak budou moci průkaz na obecním úřadě vyžádat ještě do středy 23. října. Písemná žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče. Pro žádost o vydání průkazu není předepsaný žádný formulář.

Využít voličského průkazu budou moci například chalupáři nebo ti, kdo o prodlouženém víkendu na konci října vyrazí na dovolenou. Dětem totiž s prvním dnem voleb začnou podzimní prázdniny. Volič průkaz odevzdává volební komisi, což brání možnosti dvojího hlasování. Češi starší 18 let jsou jinak vedeni ve voličských seznamech podle místa bydliště. Zkontrolovat své zapsání do voličského seznamu by si proto měli ti, kteří se během jara přestěhovali do jiné obce.

Průkaz by si mohli vyžádat rovněž ti, kdo na konec října plánují krátkodobou hospitalizaci. Nebudou ho potřebovat naopak pacienti, kteří v nemocnici budou pobývat nejpozději od 18. října. Zapsáni budou do zvláštního seznamu voličů.

Dneškem končí také kandidujícím stranám možnost nominovat své zástupce zhruba do 15 tisíc okrskových volebních komisí, které budou dohlížet na hlasování a sčítat odevzdané hlasy. Okrskové komise musejí být zpravidla alespoň pětičlenné, ve vesnicích do 300 obyvatel nejméně čtyřčlenné. Pokud by dostatek lidí nenavrhli zástupci kandidátů nebo stran, na volná místa musí komisaře jmenovat starosta.

  • 14. října dostanou politické subjekty 14 hodin v rámci vysílacího času Českého rozhlasu a České televize pro bezplatné vysílání jejich předvolebních spotů. O den později zasednou poprvé okrskové komise. 22. října skončí možnost zveřejňovat výsledky předvolebních a volebních průzkumů, do 23. října pak mají kandidáti možnost vzdát se kandidatury, případně ještě z kandidátní listiny mohou být odvoláni. Nejpozději do 24. 10. musí voliči obdržet hlasovací lístky do schránky, následující den se otevřou volební místnosti.