Osvěta i hledání bojovníků proti temné straně jsou cíle kybernetické soutěže. Je ve finále

Studio 6: Studenti SŠ se učí kyberbezpečnosti (zdroj: ČT24)

Do finále dospěl druhý ročník středoškolské soutěže v kybernetické bezpečnosti. Její pořadatelé chtějí o problematice zvýšit povědomí a zároveň nalézt talenty, na které by se mohli v budoucnu zaměřit a nasměrovat je na správnou cestu. Po dvou ročnících jsou přesvědčeni, že má Česko v oboru kybernetické bezpečnosti velký potenciál, byť se expertů v tuzemsku i v celém světě kriticky nedostává.

Na pět oblastí kybernetické bezpečnosti včetně schopnosti reagovat na útoky, ale i znalosti práva, se soustředí tři kola národní kybernetické soutěže. Její nejnadějnější účastníci potom postupují ještě do evropského kola.

Podle zakladatele české kybernetické soutěže a předsedy soutěžního výboru Petra Jiráska vedla k jejímu vypsání hned trojí motivace. Jako první důvod uvedl kritický nedostatek expertů na kybernetickou bezpečnost, který nepanuje pouze v Česku, potažmo Evropě, ale v celém světě.

„Talenty máme, ale nejsou podchyceny. Soutěží se je snažíme podchytit a motivovat k dalšímu vývoji,“ podotkl. Zároveň je cílem pořadatelů zajistit, aby se z nadějných mladých odborníků nakonec nestali crackeři neboli hackeři na temné straně (black hat).

„Aby byli na dobré stránce, aby pracovali pro státní instituce, pro firmy, které si váží ochrany dat, aby pracovali pro dobro naší společnosti,“ popsal Petr Jirásek další cíl soutěže.

Ačkoli je cílem soutěže i osvěta, podle účastníka loňského evropského finále Jiřího Bartuška ze SPŠE Pardubice je stále mnoho lidí, kteří nedbají ani na základy – zabezpečení vlastních údajů. Nic na tom nezměnila ani kauza Cambridge Analytica a jejího využívání dat z Facebooku.

„Možná si někteří lidé uvědomují: Toto je informace, kterou bych neměl sdílet, neměl bych to říkat. Ale stejně jsou lidé, kteří mají facebookový účet otevřený, informace tam mají napsané, mají tendenci sdílet, že jedou na dovolenou. Potom přijdou domů a mají vybílený dům,“ shrnul.

Na rozdíl od zakladatele bezpečnostní soutěže Petra Jiráska či ředitele Smíchovské SPŠ Radka Sáblíka sice sám má facebookový profil, ale snaží se při jeho používání základní pravidla dodržovat.

„Je pro mě tabu zveřejňovat na veřejném profilu rodná čísla, údaje, co by mohly ohrozit vaše soukromí. I telefonní číslo nebo e-mail,“ řekl. To, že se citlivé údaje mohly ze sociální sítě dostat ven, potom považuje za výsledek obchodního modelu „všechno je a bude zdarma“.

O tom, co jim ve virtuálním světě hrozí a jak se tomu bránit, by se měli mladí lidé dozvídat i ve škole, ale úroveň vzdělávání je různá. Podle ředitele Smíchovské střední průmyslové školy Radko Sáblíka jsou v Česku pouze dvě střední školy, které nabízejí přímo obor kybernetická bezpečnost.

Při výchově potenciálních bezpečnostních odborníků ovšem musí kantoři dbát i na to, aby nakonec nedali světu škůdce – hackery na „temné straně“. Všechny předpoklady k tomu přitom mají – k obraně je třeba znát způsoby, jak útočit.

„Ale je tady otázka etiky. Proto kybernetická bezpečnost není jen o technice, ale o daleko širším pojmu. Etická stránka je strašně důležitá,“ zdůraznil Radko Sáblík.