Státní zástupce obžaloval chomutovského soudce Nováka za korupci

UDÁLOSTI: Státní zástupce obžaloval chomutovského soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchu (zdroj: ČT24)

Státní zástupce podal obžalobu na chomutovského soudce Ivana Nováka a advokáta Josefa Douchu, viní je z korupce a ze zneužití pravomoci. Podle něj dostal Novák od Douchy osmdesátitisícový úplatek za to, že podmínečně propustí jeho klienta.

„Jednou ze stíhaných osob je trestní soudce Okresního soudu v Chomutově a druhou osobou je pražský advokát. Za toto jednání pak měl soudce od advokáta obdržet úplatek ve výši 80 000 korun,“ informoval dozorující státní zástupce Radim Dragoun.

Novák čelí obžalobě za přijetí úplatku, Doucha za úplatkářství, oba muži navíc i za zneužití pravomoci. Soudci hrozí až deset let vězení, advokátovi a expolicistovi až šest let. Oba odmítají, že by zločin spáchali. Ivan Novák jakoukoli nezákonnou činnost odmítl již dříve skrze svého advokáta.

Podobně nyní reagoval Douchův advokát Jiří Teryngel. „Klient tvrdí, že se trestného činu nedopustil, nikoho nenaváděl a úplatek nepředal. O vhodnosti komunikace mezi soudcem a advokátem tady mohou být pochybnosti, a proto náš návrh při uzavírání vyšetřování zněl, aby věc policisté předali k vyřešení advokátní komoře,“ uvedl. Sám Josef Doucha pak nechce před začátkem soudu nic říkat. „Nechci se k tomu vyjadřovat do sdělovacích prostředků, chci si to nechat k soudu,“ vzkázal.

Případ se na veřejnost dostal předloni na jaře, kdy oba muže zadržela a obvinila policie (podnět k trestnímu stíhání dal na základě prověrky v Chomutově přímo ústecký krajský soud).

Podmínka pro vězně

Samotné předání úplatku se podle vyšetřovatelů odehrálo v lednu 2016. Soudce Novák se tehdy sešel s advokátem Josefem Douchou v Dolních Břežanech nedaleko Prahy. Peníze měly být odměnou za to, že soudce podmíněně propustil z vězení podnikatele Tomáše Malinu, Douchova klienta.

Vše k tomu podle vyšetřovatelů směřovalo už dva měsíce před tímto setkáním. Soudce prý nejprve obešel systém přidělování spisů na soudu v Chomutově. A zajistil, aby žádosti Tomáše Maliny, který byl odsouzený, dostal na stůl k vyřízení právě on sám. Vyšetřovatelé tvrdí, že se Novák s Douchou domluvili, kdy přesně má advokát žádosti podat na podatelnu soudu.

Jenže žádost měla formální nedostatky. A navíc bylo potřeba doplnit písemnou nabídku jednoho sportovního sdružení, že se za Malinu zaručí. Měl to být oddíl nohejbalu, který měl soudu poskytnout záruky, že Malina na svobodě povede řádný život.

Novák podle vyšetřovatelů řekl Douchovi, že žádost o propuštění musí podat přímo ono sportovní sdružení. Malina totiž žádal o své propuštění opakovaně a od poslední žádosti neuplynulo šest měsíců, jak požaduje zákon. Advokát proto podal dodatek k žádosti a také pozměněný návrh sportovního sdružení. Soudce pak podle detektivů „úmyslně posoudil“ žádost Maliny jako návrh zájmového sdružení. A Tomáš Malina byl podmíněně propuštěn z vězení s tím, že soud přijal záruky sportovního sdružení.

„… dále s ním projednával procesní záležitosti, další postup, přijímal od něj rady a návody. Dále odstraněním formálních překážek v žádostech o podmíněné propuštění i za cenu předložení antidatovaného zápisu z mimořádné schůze zájmového sdružení umožnil soudci Ivanu Novákovi vykonávat svou pravomoc v rozporu s jinými právními předpisy ve věci podmíněného propuštění odsouzeného Tomáše Maliny, což vedlo k jeho nezákonnému propuštění z výkonu trestu odnětí svobody,“ zapsali pak policisté do obvinění Douchy a Nováka.

Zda budou Nováka soudit kolegové, není jasné

Novák je kvůli korupční aféře dočasně zproštěn výkonu funkce. Nejvyšší správní soud se na základě podnětu předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla zabýval již v roce 2016 návrhem na Novákovo kárné potrestání. Kárné řízení ale nakonec přerušil právě proto, že Novák je v téže věci trestně stíhaný. Pokud by trestní řízení skončilo bez postihu, mohl by se NSS teoreticky znovu začít zabývat kárnou žalobou.

Správně by Nováka měl soudit jeho domovský soud v Chomutově, případ ale řešit nebude. Předsedkyně soudu Kateřina Vltavská řekla, že požádají o odnětí věci. „Věc bude předložena Krajskému soudu v Ústí nad Labem k rozhodnutí o odnětí a přikázání jinému soudu stejného druhu a stupně, neboť je zde důvodný závěr o možnosti vyloučení všech soudců a přísedících zdejšího soudu z úkonů trestního řízení,“ uvedla Vltavská.

Právník Josefa Douchy ostatně předpokládá, že potrvá ještě nějakou dobu, než bude jasné, kdo bude případ nakonec rozhodovat. „Ten spis bude létat mezi soudci, kteří budou chtít se tohoto nepříjemného případu zbavit. Možná se někdy na podzim dočkáme, že bude ustanovený soud,“ řekl Teryngel.

Bývalý elitní kriminalista sloužil u policie od podzimu 1969. Posledních téměř 20 let ale pracuje jako advokát. Jako policista byl například členem kriminalistického týmu, který vyšetřoval případ „spartakiádního vraha“ Jiřího Straky. V roce 1990 pracoval v týmu, který řešil výbuchy v Praze na Staroměstském náměstí a Hostivařské přehradě.

Po roce 1989 byl náměstkem ředitele Ústředny kriminální policie, kde vedl útvar pro boj s organizovaným zločinem. V prosinci 1994 převzal vedení středočeského úřadu vyšetřování. Kriminálku vedl do října 1996, podílel se mimo jiné na vyšetřování případu takzvaných orlických vražd.

Podezřelé kontakty s ruskojazyčnou mafií

Z funkce odešel v hodnosti plukovníka po sporech s vedením ministerstva vnitra. Bývalý šéf resortu Jan Ruml v roce 1999 řekl, že Doucha musel odejít pro své podezřelé kontakty s ruskojazyčnou mafií. Podle Rumla v té době pracoval v advokátní kanceláři Jiřího Teryngela, která obhajovala firmu, jež vlastnila pražskou restauraci U Holubů. Policie v květnu 1995 udělala v tomto podniku, kde se příslušníci mafie scházeli, razii, při níž zadržela asi 200 lidí.

Doucha se v podezření ze spolupráce s ruskojazyčnou mafií ocitl i jako advokát. Podle Mladé fronty DNES v březnu 2000 tehdejší prezident Václav Havel zadal BIS úkol, týkající se právě Douchy. Havel ho podle listu podezíral, že se za pomoci svých kontaktů s vlivnými sociálními demokraty snaží ochromit práci ÚOOZ. Doucha ale jakékoli kontakty s mafií či propojení s politiky důrazně popřel. 

Josef Doucha
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Na případ narazili vyšetřovatelé při prověrce Novákových kauz, která se prováděla poté, co soudce podmíněně propustil z vězení bývalého senátora a starostu Chomutova Alexandra Nováka. Ten byl v cele za přijetí čtyřicetimilionového úplatku.