Exšéf Úřadu vlády odmítl v kauze Nečasová vypovídat

Praha - Bývalý vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul dnes dorazil k výslechu v kauze Jany Nečasové - dříve Nagyové. Odmítl ale vypovídat a nereagoval ani na dotazy novinářů. Podle advokáta Nečasové Eduarda Bruny se ho kauza hluboce dotkla, využil proto svého práva nevypovídat. Kriminalisté Poula v červnu zadrželi, ale neobvinili. V následujícím týdnu by se měla k výslechu dostavit i trojice obviněná ze zneužití Vojenského zpravodajství. Obhájci odhadují, že vyšetřovatelé v kauze vyslechnou ještě asi čtyřicet svědků.

„Využil svého práva nevypovídat a prohlásil, že je slušný člověk a že se ho to všechno tak hluboce dotklo, že vypovídat nebude. Víc neřekl,“ uvedl Bruna. Podle advokáta se nedá očekávat, že by si policie Poula zavolala k výslechu znovu. Bruna ale zároveň podotkl, že za odmítnutím výpovědi může stát i to, že kdyby Poul přiznal, že má o kauze nějaké informace, byl by takzvaně vtažen do hry.  

Poul přišel na Úřad vlády s Petrem Nečasem v roce 2010. Ze zveřejněných platů vyplynulo, že si tam ročně přišel na víc než 1,5 milionu korun. Podle policie navíc udržoval dobré vztahy s Janou Nečasovou, a to do té míry, že ho informovala i o sledování bývalé expremiérovy ženy. „To, že případně o trestném činu někdo věděl, nemusí být trestné. Trestní zákoník vyjmenovává skutkové podstaty činů, u nichž je oznamovací povinnost,“ poznamenal v červnu advokát Václav Láska. Trestní zákoník totiž vymezuje jen něktré skutky, které jsou lidé povinni hlásit a ty, o nichž Poul věděl zřejmě do tohoto seznamu nespadaly.

Poul proto na rozdíl od dalších osmi zadržených obviněn nebyl. Někteří z nich se teď proti stíhání bouří. Podle bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a zpravodajce Jana Pohůnka je proces nespravedlivý. „Podali jsme stížnost,“ oznámil právník Tomáš Sokol. Oba dva přesto půjdou v následujícím týdnu k výslechu.

Manželé Nečasovi
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Advokát Bruna: Z odposlechů nevyplývá, že by Nečasová něco organizovala

Kriminalisté už poněkolikáté pozvali koncem září k výslechu také Janu Nečasovou. Tentokrát ale vypovídat odmítla. Podle Bruny půjde znovu vypovídat v horizontu měsíce. Policie opírá obvinění především o policejní odposlechy. Bruna ale ČT řekl, že z nich vůbec nevyplývá, že by došlo ke zneužití Vojenského zpravodajství nebo že by Nečasová něco organizovala: „Tak to definuje policie, ale mně to z toho vůbec nevyplývá.“ K údajnému sledování Nečasová podle Bruny vyšetřovatelům řekla, že mělo jít o ochranu rodiny Petra Nečase jako tehdejšího premiéra. Ke dvěma zaměstnancům Úřadu vlády, kteří měli být rovněž sledováni, pak pouze obecně uvedla, že postupovali v rozporu se zákoníkem práce a se svým pracovním zařazením.

Vyšetřovatelé ale od Nečasové čekají nejen vysvětlení sledování expremiérovy bývalé ženy, ale také toho, jestli Petra Nečase navedla k příslibu úplatku třem exposlancům ODS. Podle některých zpráv chce totiž státní zastupitelství stíhat i bývalého premiéra, obviněn ale zatím nebyl.

Vyjádření Eduarda Bruny (zdroj: ČT24)