Stát vyhrál první arbitráž kvůli dálnici D47

Praha - Stát vyhrál první arbitráž kvůli vadám na dálnici D47, informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle rozhodčího soudu tři stavební firmy neoprávněně účtovaly miliony korun. Stát po firmách původně nárokoval 180 milionů. Podle rozhodců je ale větší část z nároku promlčená, a firmy Eurovia, Skanska a Porr tak mají zaplatit jen 12,5 milionu korun.

Podle člena komise ŘSD pro dálnici D47 právníka Miroslava Dudy je toto rozhodnutí klíčové. „V této první arbitráži poprvé zazněl právní názor, že ŘSD byly účtovány tyto částky neoprávněně,“ řekl Duda. Tato arbitráž se týká jen neoprávněného účtování cen. Arbitři ještě budou rozhodovat o dalších sporech, jako jsou zvlněná část dálnice nebo vady na ocelových mostech.

Podle ředitelky úseku kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic Miloslavy Pošvářové by se díky tomuto verdiktu mohl stát domoci stamilionů i v dalších sporech. „To neznamená, že ty další rozhodčí soudy, které se týkají valorizací v celkové částce zhruba 300 milionů korun, budou rozhodovány podle jiného principu.“

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice vypukl loni, kdy ŘSD na zvlněných úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Technický stav vozovky se navíc stále zhoršuje, na některých úsecích tak zřejmě přibudou další rychlostní omezení. Snížení rychlosti na dálnici z nynějších 80 kilometrů v hodině na 60 už doporučila policie.

Stát vyhrál první arbitráž kvůli dálnici D47 (zdroj: ČT24)