Klíšťata pijí Čechům krev - nakaženo už je 3900 lidí

Praha - Po kousnutí klíštětem se v České republice nakazily tento rok už téměř čtyři tisíce lidí. Sezona klíšťat začíná koncem května, hlavní nápory pacientů čekají infekční kliniky na konci prázdnin. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta bude počet nakažených u nás rok od roku stoupat. Důvodem jsou mírnější zimy a delší léta, klíšťata se také víc než dříve nacházejí ve vyšších nadmořských výškách.

Za oblasti se zvýšeným výskytem nakažených klíšťat se považuje přes devadesát procent území republiky. Nejvyšší počet onemocnění se každoročně objevuje v jižních Čechách, na Vysočině, v okolí Vranovské přehrady a Brna. Jako nejlepší obranu doporučuje ministerstvo očkování. Nejvhodnější dobou jsou zimní měsíce, kdy má tělo čas vytvořit si protilátky.

Kolika lidem pijí klíšťata krev:

rok 2007

  • encefalitida - onemocnělo 542 lidí, 4 lidé zemřeli
  • lymeská borelioza - onemocnělo 3559 lidí

1. pololetí 2008

  • celkově nakažených - 3900 lidí
  • encefalitida - 238 lidí
  • lymeská borelioza - 1663 lidí

Ani vakcinace ale není všemocná - například proti borelioze se nelze nechat zatím očkovat. Testování nové látky proti této nemoci ale zahájila nedávno například česká firma ve spolupráci s lékařskou fakultou Palackého univerzity v Olomouci. Každopádně by se člověk měl po každé vycházce přírodou člověk prohlédnout a případné klíště bezpečně odstranit. Pokud se v místě kousnutí objeví nějaké změny, pak by měl neprodleně navštívit lékaře.