Soud svolal jednání jen kvůli Bémovi, ten bez omluvy nedorazil

Praha - Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) nedorazil k hlavnímu líčení v kauze Opencard. Pražský městský soud přitom dnešní jednání svolal jen kvůli jeho výslechu. Předseda senátu proto Béma telefonicky kontaktoval. Exprimátor se prý domníval, že je předvolán až na středu. Za to, že nedorazil bez omluvy, mu hrozí pokuta až 50 000 korun.

„Pan Bém se nedostavil v 16:00, soud ho proto kontaktoval. On uvedl, že počítal až se zítřejším termínem. Ze spisu však vyplývá, že byl skutečně předvolán na dnešní datum,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Exprimátor bude znovu předvolán na 29. října. Zda mu soud uloží pokutu, senát teprve rozhodne. „Soud bude v tomto případě zvažovat, proč se svědek nedostavil,“ dodala mluvčí.

Soud s pěti bývalými úředníky magistrátu začal ve druhé polovině září. Žalobkyně viní bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka a další čtyři muže z toho, že v letech 2006 a 2007 uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy a městu tím způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Obžaloba tvrdí, že porušili závazná pravidla hospodářského styku a povinnosti při správě cizího majetku. Všichni vinu odmítají. Praha po pětici žádá přes 70 milionů korun.

Další obvinění v kauze Opencard policie vznesla koncem letošního března. Deset pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce Tomáše Hudečka (TOP 09) detektivové stíhají z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že Praha s firmou Haguess uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý metropoli způsobili škodu zhruba 25 milionů.

Opencard slouží jako tramvajenka či průkazka do knihovny. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál dosud asi 1,25 miliardy korun.

Vydáno pod