Česká pošta nemá dost lidí. Doručování vázne, někde už nechodí včas ani úřední obsílky

Události: Poště chybí pracovníci (zdroj: ČT24)

Česká pošta se potýká s nedostatkem zaměstnanců. Chybí jí hlavně lidé na přepážkách a doručovatelé. Kvůli tomu už v některých obcích řeší potíže při doručování balíků a dopisů. Kvůli nedoručování úředních zásilek tak váznou dokonce i správní řízení. Podle předsedy Svazu měst a obcí se jedná o dlouhodobější problém a chce ho řešit přímo s vládou.

Každý měsíc vybírá Petra Glosová z Kuřimi ze své schránky dva inkasní lístky, které ji upozorňují na to, že je potřeba zaplatit inkaso. Tento měsíc ale jeden z nich nepřišel. „Člověk si to neuvědomí, že to nezaplatil, najednou jsme už v druhém měsíci a máme vlastně dvě splátky naráz. Jsem přesvědčená, že to prostě pošta nedoručila,“ postěžovala si obyvatelka Kuřimi.

Na fungování pošty si stěžují téměř všichni obyvatelé města. Co se týče pobočky, nejčastěji jim vadí dlouhé čekání. „Lidé si stěžují na poštu denně. Staly se i případy, kdy nedostali úřední dopis. Kvalita poštovních služeb tak ohrožuje takové důležité úkony, jako je například správní řízení,“ řekl starosta Kuřimi Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga).

V Kuřimi chybí polovina doručovatelů

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka za to může nedostatek zaměstnanců. „Konkrétně v Kuřimi, respektive v té oblasti, by mělo být pro doručování deset zaměstnanců, v současné době jich máme pět,“ řekl mluvčí pošty. Kromě zaměstnanců hledá pošta v Kuřimi také nové prostory pro pobočku. Město nabídlo přestěhování na náměstí Osvobození, nakonec se ale obě strany nedohodly.

Stížnosti na poštu se objevují i v dalších městech a obcích. Například v Kyjově měli pracovníci České pošty roznést letáky o víkendových cyklistických závodech, ale neroznesli. Organizátoři pak museli řešit desítky telefonických dotazů. „Velmi nás mrzí, že jsme pranýřováni neprávem za neinformovanost našich občanů,“ řekla koordinátorka závodu Nela Kostihová.

Předseda Svazu měst a obcí chce problém řešit s vládou

Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla jde o systémový problém. Jako člen dozorčí rady České pošty chce docílit změny k lepšímu. „V posledním dubnovém týdnu proběhne jednání dozorčí rady. Budeme tam tento problém řešit,“ řekl ČT. V horizontu jednoho měsíce chce Lukl také jednat s vládou o financování České pošty, aby nemusela šetřit například na platech zaměstnanců.

Na vládu se obrátili s peticí i pošťáci

V polovině března předali premiéru v demisi Andreji Babišovi (ANO) odboráři České pošty petici za úhradu nákladů základních poštovních služeb státem. Podepsala ji téměř polovina z třiceti tisíc zaměstnanců podniku. Česká pošta má podle autorů petice zákonem uložené povinnosti, které vzhledem k rozsahu a vysokým nákladům jsou pro ni velkou ekonomickou zátěží. Náklady ročně přesahují dvě miliardy korun, ale stát přispívá maximálně čtvrtinou. Česká pošta tak tyto ekonomicky nevýhodné služby hradí z velké části sama.

Česká pošta hledá zaměstnance
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

„Nedostatek peněz pak nejvíce pociťují zaměstnanci, kteří pracují za nízké mzdy a často ve špatných pracovních podmínkách,“ řekla předsedkyně Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb Jindřiška Budweiserová. A dodala, že pro zaměstnance České pošty je nezbytné, aby stát spravedlivě přistupoval k poštovním službám obdobně jako k službám v autobusové a železniční dopravě a hradil také náklady na základní poštovní služby.

Průměrná mzda zaměstnanců pošty je necelých 24 tisíc korun, zatímco celorepublikový průměr byl loni zhruba 29 500 korun. Platy v České poště jsou nízké přesto, že za poslední tři roky mzdy zaměstnanců podniku vzrostly zhruba o 13 procent. Tento měsíc podnik zvýšil zaměstnancům tarifní mzdy o 7,1 procenta.

Problém s nedostatkem lidí řeší všechna odvětví, díky tomu rostou mzdy

Kvůli nedostatku zaměstnanců rostou mzdy ve firmách po celém Česku, a to ve všech odvětvích. Nejvíc zaměstnavatelé přidávali v minulém roce ve výrobě, obchodu a marketingu a zejména v IT. Tam například u některých pozic rostly mzdy víc než o čtvrtinu. Stojí za tím snaha udržet si zkušené pracovníky. 

Tvrdá jednání o vyšší mzdy nedávno zažila i největší česká automobilka Škoda Auto. Kolektivní jednání nakonec vedlo k dohodě: za 12 měsíců 12 procent k tarifní mzdě. K tomu bonusy až 110 tisíc korun.