Kauza vyvádění peněz z Čepra se vrací k soudu. Bývalý obchodní ředitel se odvolal

Kauza nevýhodných obchodů státního podniku Čepro se vrací k soudu. Podle informací ČT se bývalý vrcholný manažer Alexandr Houška odvolal proti rozsudku – ten mu dříve uložil čtyřletý trest vězení. Společně s dalším někdejším členem vedení Tomášem Kadlecem má Houška uhradit škodu 260 milionů korun. Případ bude řešit pražský městský soud.

Soud na konci března uložil bývalým vrcholným manažerům Čepra Tomáši Kadlecovi a Alexandru Houškovi čtyři roky vězení za nevýhodné obchody a náhradu škody. Oba dva manažeři však trvali na své nevině. 

Obžaloba tvrdí, že bývalý generální ředitel Kadlec s obchodním ředitelem Houškou vyváděli z Čepra peníze ve prospěch firmy Czech Energospace. Levně jí prý prodávali pohonné hmoty a draze je kupovali zpátky, přičemž se vzdávali marží a zisků.

Czech Energospace přitom v té době neměla žádnou historii ani majetek a oprávnění k obchodu s pohonnými hmotami získala jen krátce před tím, než s ní státní distributor paliv uzavřel smlouvu.

„Dobrý hospodář má být ke své společnosti loajální a má mu ležet na srdci zejména maximalizace zisku dané společnosti. Bylo zcela nelogické prodat tak velké množství pohonných látek subjektu, který byl na trhu zcela nový a který zcela evidentně nesplnil svůj první závazek, který s Čeprem uzavřel,“ podotkla předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Ivana Tichá.

Dvojici v minulosti opakovaně osvobodila soudkyně Helena Králová, které ale nakonec nadřízený senát případ odebral za nerespektování jeho pokynů.  

Společnost Čepro, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí, zajišťuje zejména přepravu, skladování a prodej ropných produktů. Je jedním z největších průmyslových podniků v Česku. Jejím posláním je také ochrana zásob státních hmotných rezerv a provozuje síť zhruba dvou stovek čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil.