Králová byla zproštěna žaloby za kauzu „trafik“ pro poslance. Bude znovu soudit

Proti soudkyni Králové stál její nadřízený i dvě kolegyně. Vyhrála (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud (NSS) zprostil pražskou soudkyni Helenu Královou kárné žaloby kvůli jejímu postupu v kauze „trafik“ pro poslance ODS. Králová bude opět soudit, rozhodnutím se její mandát obnovuje a může se vrátit do práce. Dosud byla své funkce u Obvodního soudu pro Prahu 1 dočasně zproštěná.

Kárná žaloba sepsaná vedením Městského soudu v Praze vyčítala Králové změnu názoru na zákonnost odposlechů v kauze trafik. Nadřízení trvali na odvolání z funkce. Místopředseda městského soudu Jan Kadlec při jednání uvedl, že Králová už na svou práci nestačí.

„Nehodnotíme to, jak paní doktorka rozhodla, nehodnotíme její právní názor. Podstatou kárné žaloby je to, že padlo rozhodnutí, které paní doktorka pak úplně otočila,“ vysvětlil Kadlec. Podle něj Králová později lhala o tom, jak rozhodla v soudní síni. Snažila se tak nejspíš zakrýt svou chybu a nepochopení situace v jednací síni, míní Kadlec.

Při hlavním líčení v listopadu 2017 Králová dala podle zvukového záznamu zapravdu námitce obhajoby, že odposlechy v kauze jsou nezákonné, a tedy nepoužitelné jako důkazy. Přítomní to tehdy pochopili tak, že hovoří o všech odposleších. Později ale prostřednictvím mluvčí soudu a také při následujícím hlavním líčení upřesnila, že se nezákonnost podle jejího názoru týká jen jedné konkrétní SMS zprávy.

Králová podotkla, že interpretaci svého výroku při hlavním líčení považuje za výsledek hlubokého nedorozumění. „Nebyla žádná změna názoru,“ uvedla. Její obhájci poukazovali na pochybení tiskové mluvčí a místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1. Obě prý v komunikaci s médii postoj Králové zkreslily. „Nebyly si schopny důkladně vysvětlit, co je za problém a na co se média ptají,“ připustil předseda kárného senátu Karel Šimka. Zlý úmysl Králové se podle něj nepodařilo prokázat.

Případ je jednou z větví zásahu na Úřadu vlády, který v roce 2013 vedl k pádu kabinetu Petra Nečase. Kořeny má už v roce 2012, kdy se vládní koalici nepodařilo ve sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn. Spolu s opozicí totiž hlasovalo několik poslanců ODS, mezi nimi Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř.

Obviněni byli bývalý premiér Nečas, jeho manželka Jana Nečasová a také bývalý náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček. Údajně tři rebelující poslance podplatili příslibem lukrativních funkcí výměnou za to, že se vzdají mandátu a nechají vládní daňový balíček projít. 

Soud Králové snížil plat

Králová čelila i kárné žalobě, kterou na ni podal ministr spravedlnosti v demisi Robert Perlikán (ANO). Nejvyšší správní soud jí kvůli pochybení v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství začátkem března na rok snížil plat. Z funkce ale soudkyni neodvolal.