Rodinám chybí babičky. Na ty náhradní jsou v Brně pořadníky

O náhradní babičky je zájem (zdroj: ČT24)

Rodiny, které nemají babičky, využívají stále častěji služeb takzvaných náhradních babiček. Starší ženy, které kromě toho, že děti pohlídají, se stávají i faktickou součástí rodiny. Poptávka ale stále převyšuje nabídku. V Centru pro rodinu a sociální péči v Brně zájemci čekají na službu v pořadnících.

Služba náhradní babička v Brně funguje už šest let a prošlo jí přes tři stovky rodin a skoro dvě stovky babiček. Od počátku je o službu velký zájem. Centrum pro rodinu dokonce muselo příjem přihlášek z řad rodin pozastavit a zřídit pořadník čekatelů. „Babiček máme nedostatek, máme zhruba dvojnásobek rodin než náhradních babiček, takže přivítáme další zájemkyně,“ řekla vedoucí služby Trojlístek Blanka Krotká.

Na náhradní babičku čekali tři roky

Náhradní babičku pro staršího syna hledala Dita Wiesnerová tři roky. Podařilo se jí to až po narození druhého syna. Díky náhradní babičce teď má každý týden jisté jedno volné dopoledne pro sebe. „Ten projekt mě zaujal tím, že to není jen nějaká hlídací služba, ale že je to babička, která chce být i součástí rodiny a těm dětem něco dát a chce se jim věnovat,“ řekla Dita Wiesnerová.

Babičky rodina má, ale jsou obě sto kilometrů daleko. „S Robinkem je to fantastické, sice neumí moc slov, ale vyjádří úplně všechno. Chodíme spolu i do obchodu nebo na úřad, nemá s tím žádný problém,“ řekla náhradní babička Ludmila Pilátová. Na náhradní babičku v centru pro rodinu a sociální péči v tuto chvíli čeká skoro devadesát rodin. A to i přesto, že některé docházejí i do dvou domácností zároveň.

Projekt náhradní babička
Zdroj: ČT24

Do projektu se může přihlásit každá žena nad padesát let s čistým trestním rejstříkem, která má čas alespoň jednou týdně. Babičky i rodiny projdou vstupním pohovorem, kde konzultují svoje možnosti a představy. Podle toho pak v centru vyberou ideální dvojice. Doporučená mzda pro náhradní babičku je padesát korun na hodinu. Jak se rodina finančně s babičkou domluví, je už individuální.

Seznamky jsou plné inzerátů

Přestože je babiček nedostatek, o zapojení náhradních dědečků zatím v centru neuvažují. „U nás jsou náhradní dědečci zapojeni právě prostřednictvím babiček. Babičky berou své partnery na společné výlety a na společná setkání,“ vysvětlila Blanka Krotká.

Brněnským projektem Trojlístek se inspirovalo například centrum Totem v Plzni, poptávka je však v Česku mnohem větší. Inzerátů, ve kterých rodiny hledají náhradní babičky, jsou totiž stále plné internetové seznamky.