Kauza údajně předraženého Vítání ústeckých občánků: Krajský soud zrušil tresty pro Mandíka i Macíka

Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil tresty pro bývalého ústeckého primátora Víta Mandíka a někdejšího radního Josefa Macíka (oba ČSSD). Ty loni potrestal tamní okresní soud podmínkami a pokutami za údajně předraženou zakázku na pořádání akce Vítání občánků. Případ se tak vrací na začátek.

Důvody zrušení trestu nejsou zatím známé. „Než bude hotové písemné vyhotovení, které bude doručeno stranám, nemůžeme rozhodnutí komentovat,“ uvedla mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová.

Ústecký okresní soud loni oba potrestal osmnáctiměsíčním trestem s podmíněným odkladem na tři roky. Uložil jim i náhradu škody, kterou vyčíslil na 348 000 korun a oběma i pokutu ve výši 100 000 korun.

Sporné vítání do života: 2012 a 2014

Případ se týká projektu Vítání občánků na roky 2012 a 2014, což byla společenská akce pro rodiče prvorozených dětí. Mandík podle okresního soudu uložil tehdejšímu šéfovi magistrátního odboru městských služeb, školství a kultury, aby oslovil ve výběrovém řízení pět propojených firem.

Když se přihlásila další společnost, která nabídla nejnižší cenu, radnice soutěž zrušila. Zakázku pak město svěřilo administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen společnost Darothore, které rada města zakázku přidělila.

„Oba vedeni cílem zajistit pro společnost Darothore přidělení veřejné zakázky na pořádání akce Vítání občánků v Ústí nad Labem dlouhodobě a koordinovaně jednali nejméně v rozporu s požadavkem na postup s péčí řádného hospodáře,“ uvedl loni předseda trestního senátu okresního soudu Pavel Kuděla.

Za tři roky měla společnost podle spisu za projekt inkasovat více než pět milionů korun. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo. Podle soudu v důsledku mediálního tlaku. Soud poukázal na to, že vítězná firma měla blízké vazby na sociální demokraty. Její jednatel byl členem ČSSD i sponzorem strany.

Naopak soud se neztotožnil s tím, že by se oba politici dopustili zneužití pravomoci, jak tvrdil žalobce. V tomto případě se podle soudu skutek nestal. Za zneužití pravomoci přitom oběma obžalovaným hrozil vyšší trest, až deset let vězení.

Policie kvůli případu stíhá i ex-poslankyni Kailovou

Mandík se již v politice neangažuje, po posledních volbách se vzdal mandátu. Macík je řadovým zastupitelem. Ve stejné věci stíhá policie od začátku letošního roku i bývalou poslankyni a někdejší náměstkyni ústeckého primátora a později radní Zuzanu Kailovou.

Kailová čelí obvinění za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci. Policie ji chtěla obvinit, už když začalo stíhání Mandíka s Macíkem, sněmovna ji ale tehdy nevydala. V březnu státní zástupce zamítl stížnost Kailové proti stíhání, vyšetřování tak pokračuje. „Do konce měsíce dubna bude podán návrh na podání obžaloby,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.