Místopředseda ČSSD Onderka: Za krachem jednání o koalici stálo Babišovo ego. Nenechali jsme se opít rohlíkem

Roman Onderka hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Čerstvě zvolený místopředseda ČSSD Roman Onderka prý přivítal s hrdostí, když ČSSD ukončila jednání s hnutím ANO o případné vládní koalici. Podle něj se sociálnědemokratičtí vyjednávači nenechali opít rohlíkem. Jednání údajně krachla, protože bylo ego Andreje Babiše větší než snaha vytvořit vládu s důvěrou. ČSSD by se teď vrátila k jednacímu stolu jen v případě, že by už Babiš netrval na premiérském postu, dodal Onderka v Interview ČT24.

„Po ukončení vyjednávání s hnutím ANO jsem si jednak oddechl, a jednak jsem pocítil hrdost na sociální demokracii. Jsem rád, že předseda a statutární místopředseda slyšeli na jedné straně hlas sociálních demokratů, ale na druhé se nenechali opít rohlíkem,“ prohlásil Onderka.

Podle něj ČSSD slíbila svým voličům, že nepůjde do vlády s trestně stíhanou osobou. „A ČSSD má být jednou z těch stran, která bude dodržovat své sliby,“ dodal brněnský exprimátor.

Onderka ale odmítl, že by jednání o koalici selhala kvůli tomu, že by ČSSD lpěla na postu ministra vnitra: „Skončila kvůli tomu, že měl Andrej Babiš větší ego, než je snaha o sestavení vlády s důvěrou,“ kritizoval místopředseda ČSSD s tím, že je Babišův koaliční potenciál prakticky nulový: „Většinou to tak bývá, že ten, kdo vyhraje volby, holt při těch jednáních více krvácí,“ konstatoval Onderka.

V této souvislosti připomněl expremiér Vladimír Špidla sestavování vlády po volbách v roce 1998: „Já si pamatuji, že když se sestavovala první vláda Miloše Zemana, tak Miloš Zeman nabízel tehdejší Dvojkoalici paritu ve vládě a ministerského předsedu, a i tuto nabídku tehdy odmítli,“ uvedl Špidla v Devadesátce ČT24.

Onderka: ANO si jako slabší partner řeklo po minulých volbách o finance

Onderka dodal, že pokud měli vyjednávači ČSSD na víkendovém sjezdu přednést delegátům návrh na vstup do vlády, tak museli přinést alespoň něco, když Andrej Babiš odmítal odstoupit z postu premiéra. Byli totiž vázáni usnesením únorového sjezdu ČSSD, podle kterého považují delegáti účast trestně stíhaných osob ve vládě za zásadní problém.  

„To znamená něco, aby nikoho ani ve snu nenapadlo, že by mohlo dojít k ovlivnění práce na ministerstvu vnitra či financí. To znamená dvě ministerstva, která tu kauzu řeší. A pan Babiš si najednou vytvořil marketingovou rovnici: sociální demokracie chce vnitro, proto já jim ho nedám, a proto skončí tato jednání,“ kritizoval Roman Onderka.

V Interview ČT24 také připomněl, že když se vyjednávala koalice po minulých volbách, které vyhrála ČSSD, tak si ANO jako slabší článek ve vládě řeklo o post ministra financí a dostalo ho.

„Druhá velmi závažná věc byla, že ČSSD požadovala po Andreji Babišovi výrok, který by zhruba zněl: Odstoupím v případě, že se v průběhu vyšetřování prokáže, že to pro mě opět dopadlo nevýhodně,“ doplňoval Vladimír Špidla. Jenže ani toho se vyjednávači ČSSD nedočkali.

Devadesátka ČT24 s Vladimírem Špidlou (zdroj: ČT24)

Pro ČSSD už jen varianta bez Babiše

Oba zástupci sociálních demokratů se shodovali, že by povolební jednání odblokovalo, pokud by už Andrej Babiš nebyl jmenován premiérem: „Ustavení vlády s důvěrou by pro příště usnadnilo, kdyby už Andrej Babiš nebyl pověřen sestavením vlády. Vyjednávání o sestavení vlády by dostalo úplně jinou dynamiku,“ domnívá se expremiér Špidla. Podle Onderky je to pak jediná varianta, kdy by byla ČSSD ochotná se vrátit k jednacímu stolu s ANO.

Ostatně i sám Andrej Babiš v rozhovoru pro Lidové noviny připustil variantu, že by prezident Zeman mohl pověřit sestavováním vlády někoho jiného. I když jedním dechem dodával, že takovou variantu nepředpokládá.

Klíčová schůzka mezi prezidentem a premiérem v demisi se uskuteční v úterý a podle Onderky to bude zajímavé jednání: „Potká se člověk, který bezesporu vyjednávat umí, ale o byznysu – Andrej Babiš – a potká se s prezidentem, který je excelentním politikem, umí opravdu dobře vyjednávat politicky. A jsem zvědav, co pan prezident premiérovi v demisi poradí.“

Varianta předčasných voleb je podle Onderky prakticky ze hry, protože je nechce ani prezident, ani premiér v demisi, ani žádná politická strana. Podle něj tak má Andrej Babiš jen dvě možnosti:

„Buď bude chtít udělat vládu takovou, která mu funguje ve sněmovně – hlasovací koalice s KSČM a SPD. V tom případě by měl samozřejmě problém v zahraničí, možná i v České republice, a to samozřejmě ne u všech občanů. To je asi nejjednodušší a nejlevnější řešení z pohledu vyjednávání, když by se řídil byznysem,“ tvrdí Onderka.

Pokud by prý chtěl Babiš dlouhodobou proevropskou vládu s důvěrou, tak bude muset zvážit své postavení v takovém kabinetu, uzavřel Onderka.