Zabavený majetek pomůže obětem trestných činů. Peníze z dražeb míří na speciální účet

Události: Zabavený majetek pomůže obětem (zdroj: ČT24)

Oběti trestných činů se mohou snadněji domoci kompenzací. Ministerstvo spravedlnosti zavedlo speciální účet, na kterém jsou peníze získané z pokut a ze zabaveného majetku pachatelů. Dřív chodily automaticky do státního rozpočtu. Aktuálně je na kontě přes 600 tisíc korun. Resort zatím eviduje čtyři žádosti o odškodnění.

Do přísně střeženého areálu na východě Čech právě přijel další kamion. Tentokrát z Prahy přivezl šest osobních aut. Přesné souřadnice jsou ale tajné. Po prohlídce a evidenci vozidla zůstávají v garážích, dokud o osudu jejich majitele nerozhodne soud.

A policie lidem, kteří jsou podezřelí například z daňových podvodů, nezabavuje pouze automobily. Ale třeba i notebooky nebo mobilní telefony.

Všechny zabavené věci se pak draží v elektronické aukci. Zájemci si je ale předtím můžou přijít prohlédnout.

„Pokud propadnou státu, jdou do zvláštního fondu, který má sloužit k odškodnění osob, které byly oběťmi trestných činů,“ řekl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky a provozu Jiří Zmatlík.

„Mají tak novou možnost se svého nároku domoci i jinými prostředky, než je třeba exekuce,“ řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman. Právě exekutoři v minulosti vymáhali peníze například obětem metanolové kauzy. Prakticky ale neměli z čeho.

„Majetek, který byl zabaven, byl fakticky v celé výši použit na úhradu škody pojišťovnám,“ uvedla zmocněnkyně poškozených metanolem Judita Pelechová.

Ten komu soud odškodnění přiznal, se o ně musí přihlásit do dvou měsíců od rozhodnutí. Jinak na peníze nebude mít nárok.