Švejnar chystá „turné“ po českých městech

Praha – Hlavním cílem Jana Švejnara v následujících dnech, které zbývají do 8. února, kdy probíhá volba prezidenta, je setkávání jak s voliteli, tak s občany po celé České republice. Kolo rozhovorů zahájil již dnes setkáním s kardinálem Miloslavem Vlkem. Švejnar také představil logo, které jeho kandidaturu doprovází. „Jsou někteří, kteří jasně řekli, že mě volit budou, někteří, kteří jasně řekli, že mě volit nebudou, a je i řada těch, kteří se ještě rozhodují, a právě zde budou osobní kontakt a další jednání důležitá,“ zdůvodňuje Švejnar, proč tato setkání považuje za svou prioritu.

„Turné“ po českých regionech začne prezidentský kandidát ve Zlíně, součástí návštěvy bude i přednáška na téma hospodářská strategie přístupná veřejnosti. Další Švejnarovy kroky povedou do Českých Budějovic, Brna, Hradce Králové, Plzně a Ostravy.

Ve všech těchto městech by se chtěl setkávat jak s občany - neboť se domnívá, že je důležité, aby si prezidentský kandidát vyslechl jejich názory a postoje –, tak především s voliteli. Chce s nimi hovořit o svých základních životních hodnotách, které se také staly klíčovými slovy kampaně: otevřenost, zaměření na budoucnost, barevné spektrum názorů a dialog.

Švejnar: Pokud chce Česká republka uspět ve světě, měla by být jednotná

V rámci předvolební kampaně byly spuštěny webové stránky Jana Švejnara, který dnes také představil logo své prezidentské kandidatury. Kruh propletených provazců je alegorií síly, kterou Česká republika má a bude mít zde i ve světě.

„Chci přispívat k tomu, aby naše politická scéna byla méně rozhádaná, myslím, že je to hlavní cesta, pokud chce Česká republika uspět ve výzvách, které před ní stojí. Uvědomuji si, že doba, do níž vcházíme, není jednoduchá a musíme být do určité míry jednotní, abychom ve světě uspěli,“ prohlásil Švejnar.

Neutrální prezidentský kandidát

K většině zásadních otázek, týkajících se právě budoucnosti Česka, zaujímá Švejnar spíše neutrální postoj.

Za nutnou Švejnar například považuje diskusi o nových jaderných technologiích, neboť se domnívá, že náš stát se ve střednědobém až dlouhodobém výhledu bez jaderné energie neobejde. Důležité je ale podle něho i využívání alternativních zdrojů, jak si přejí zelení, kteří jeho kandidaturu podporují.

Během dnešního rozhovoru s kardinálem Miroslavem Vlkem hovořil Švejnar mimo jiné o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi. Návrh, který spočívá ve splácení částky 267 miliard korun po dobu 60 let, by podle něho měli zákonodárci přijmout valnou většinou.

Švejnar také připustil, že zvažuje, zda si nadále ponechat americké občanství, proti kterému mají určité výhrady především komunisté. Připomněl ale, že i na jiných, například ministerských postech, vystupovali lidé s dvojím občanství.