O víkendu zkusí 100 tisíc lidí uklidit Česko. Ministr zároveň požádá fastfoody o omezení plastů

O víkendu proběhne už 26. ročník akce s názvem Ukliďme Česko. Loni se do projektu zapojilo na 96 tisíc dobrovolníků, kteří po celé zemi sesbírali 1536 tun nepořádku. Letošní jarní úklid bude v sobotu 7. dubna. Ministerstvo životního prostředí v rámci boje s odpadem připravilo i kampaň Dost bylo plastu. S provozovateli restaurací a občerstvení v nákupních centrech by se chtělo domluvit na omezení plastového nádobí a brček.

Akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se snaží o zapojení veřejnosti do prevence nepořádku a černých skládek. Organizátoři zatím na sobotu registrují zhruba 2400 naplánovaných úklidů. Doufají, že se do nich letos zapojí přes 100 000 lidí.

Výsledky úklidu by měly být známé v pondělí 9. dubna. Organizátoři už se zároveň chystají také na celosvětovou akci uklízení nepořádku v přírodě, která se bude konat v sobotu 15. září. Dosud se do ní nahlásilo 128 zemí.

Úklidovou akci podpořil i ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO), který zároveň představil kampaň Dost bylo odpadu. Podle odhadů se za rok v Česku spotřebuje až 20 tisíc tun plastového nádobí. Ministerstvo chce proto s obchodními společnostmi uzavřít dohody, které by měly číslo snížit.

Cílem projektu je, aby si zákazníci mohli za plastové nádobí zvolit alternativu, za kterou by nemuseli platit nic navíc. Plasty by se podle Brabce mohly nahradit jinými materiály, jako je například porcelán nebo nádobí na zálohu.

Sleva na kávu do vlastního hrnku

Evropané například denně spotřebují 725 milionů jednorázových kelímků na kávu. Kelímek z kombinace plastu a papíru ale nelze recyklovat a většina jich končí na skládce. V přírodě se pak rozkládají několik desítek let. Obchodníci by proto mohli dávat slevu zákazníkům, kteří si například kávu s sebou nechají dát do vlastního hrnku, myslí si ministr.

„Oslovili jsme mnoho provozovatelů, se kterými nyní probíhají jednání. Jsou to různí provozovatelé rychlého občerstvení, firmy, které provozují jídelní koutky ve velkých obchodních řetězcích, ale i železniční a autobusoví dopravci, kteří jednorázové plastové nádobí a obaly také používají,“ dodal Brabec. První dohody s majiteli restaurací by mohl resort uzavřít v následujících měsících.

Podle ministra je velmi pravděpodobné, že brzo přijde i nějaká regulace z Evropské unie, a bylo by proto výhodné se dohodnout na určitých pravidlech už předtím. Podotkl, že podobně to bylo i s plastovými taškami, které od začátku roku nemohou obchodníci dávat lidem k nákupu zdarma. Evropská komise už ostatně navrhla, že by do roku 2030 měly být všechny plasty v EU recyklovatelné.

Asociaci hotelů a restaurací ČR se podle jejího prezidenta Václava Stárka zatím resort s návrhem neozval. Hotely a gastronomické provozy se ale podle Stárka zabývají udržitelností životního prostředí už dlouho. Používají například šetrné obaly na kosmetiku nebo je nepoužívají vůbec. Restaurace využívají vratné lahve místo plastových, hotely mají programy na šetření s vodou. „Určitě je to hezký program a budeme na něm rádi spolupracovat,“ dodal.