Mynář: Bezpečnostní prověrku nutně nepotřebuju

Praha - Hradní kancléř Vratislav Mynář (SPOZ) stále nemá bezpečnostní prověrku. „Prověrku na přísně tajné nemám, sbírám všechny materiály, abych mohl požádat,“ řekl Mynář. O prověrku podle svých slov žádá z vlastní iniciativy, nutně ji pro výkon své funkce nepotřebuje. „Za své půlroční působení ve funkci kancléře jsem se nesetkal s tím, že by mě to nějak handicapovalo,“ uvedl kancléř. Podle Mladé fronty DNES Mynář žádost o bezpečnostní prověrku dokonce pozastavil, ten to ale popřel s tím, že potřebuje jen dostatek času pro shromáždění všech potřebných dokumentů. „Prosím jen o trpělivost v této mé vlastní iniciativě,“ uzavřel Mynář.

„Kancelář prezidenta republiky funguje v odborných sekcích,“ vysvětlil Mynář. Jednotlivé sekce podle něj řídí odborní ředitelé a ti prověrky mají. Pokud by o některých skutečnostech nemohl být informován kancléř, tito ředitelé by informaci předali přímo prezidentovi. „V žádném případě to neomezuje moji funkci kancléře prezidenta republiky,“ řekl Mynář.

Přesto se Mynář nemůže účastnit některých jednání včetně zasedání vlády, bez prověrky na stupeň tajné či přísně tajné se nemůže účastnit také například projednávání informací od zpravodajských služeb. Vedle jednání vlády Mynář nemůže ani na Bezpečnostní radu státu nebo zasedání Evropské unie či Severoatlantické aliance.Mynář tak na důvěrná jednání vysílá šéfa bezpečnostního odboru Jana Fulíka nebo svého zástupce Petra Mužáka.

  • „Věci typu utajení přichází k bezpečnostnímu řediteli, ten informuje pana prezidenta, věci typu jednání vlády řeší zástupce Mužák, to není výmysl Mynáře, takhle to už bylo za kancléře Weigla,“ řekl Mynář ve studiu ČT24. 

Mladá fronta DNES také uvedla, že Mynář žádost o bezpečnostní prověrku pozastavil, to ale kancléř důrazně popřel. „Věc jsem nepozastavil, já se jen informoval na Národním bezpečnostním úřadu,“ řekl Mynář. Na NBÚ mu prý bylo doporučeno dát raději v klidu dohromady všechny potřebné podklady, aby pak žádost mohla být bez problémů vyřízena.

Podle MfD v posledních dnech prosakují z Hradu i ze strany Zemanovců informace, že NBÚ nechce Mynářovi prověrku na stupeň tajné či přísně tajné udělit mimo jiné kvůli jeho podnikání s kontroverzními lidmi - třeba s opavským podnikatelem Radimem Masným.

Podle deníku se odborníci i Mynářovi předchůdci podivují, jak může Hrad bez prověrky vést. Podle bezpečnostního experta a bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora by v zavedené západní demokracii kancléř prezidenta vůbec nemohl bez prověrky úřadovat. „Určitě by bylo dobré, aby vedoucí kanceláře měl představu o tom, co jeho podřízení dělají, s jakými informacemi pracují, co říkají prezidentovi, myslím, že z logiky věci by to bylo namístě,“ uvedl Šándor.

  • „Já si dokonce myslím, že je to pro vykonávání funkce kancléře naprosto nutné,“ uvedl také bývalý kancléř Ivo Mathé. „Myslím si, že to je jedna z prvních věcí, které měl po nástupu do funkce udělat,“ dodal.

Mynář má navíc oproti svým předchůdcům na starosti také agendu politického odboru. „Nedovedu si představit, že by šéf politického odboru tuto prověrku neměl,“ řekl někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček s tím, že v režimu utajení je třeba i program státní návštěvy.

Naopak podle prezidenta Miloše Zemana to problém není, nepotřebuje prý hradního kancléře k tomu, aby za něj jednal s vládou, protože sám komunikuje s premiérem Jiřím Rusnokem. „Zatím to není podstatná otázka,“ uvedl Zeman k chybějící Mynářově prověrce. Připomněl, že kancléř kandiduje ve volbách a možná se za měsíc stane poslancem, což by znamenalo, že by ukončil svoji činnost prezidentského kancléře.

  • „Dílčí komplikace v chodu kanceláře to asi může vyvolávat, ale z hlediska mě jako předsedy vlády v tom žádný problém pro nás s komunikací s hradem nevidím,“ uvedl premiér v demisi Jiří Rusnok.
Neprověřený Mynář (zdroj: ČT24)