Vrtulníky se loučí s Přerovem, základna se stěhuje na Vysočinu

Přerov – Dopravní vrtulníky Mi-171Š opustily přerovskou vrtulníkovou základnu a přestěhovaly se k letectvu u Náměště nad Oslavou. Jedná se o výsledek slučování obou základen vzdušných sil, které bude dokončeno 1. prosince přesunem vojáků a vojenského materiálu. Vojáci se s Přerovem rozloučili slavnostním přeletem vrtulníkové letky. Radnice s odchodem armády nesouhlasí, letiště chce uchovat v provozu.

Po odletu vrtulníků čeká základnu postupné stěhování. Podle mluvčí generálního štábu Jany Růžičkové bude letecký provoz na základně v Přerově ukončen k 1. říjnu 2013. „Následně bude pokračovat stěhování potřebného materiálu jak k 22. základně letectva, tak k dalším útvarům a zařízením armády. Zároveň bude pokračovat i postupné předávání prostorů základny Leteckým opravnám Malešice,“ řekla Růžičková. Doplnila, že základna v současné podobě bude zrušena 31. prosince.

Postupně odcházejí i lidé. Podle Růžičkové pracuje na letecké základně 570 vojáků a 119 občanských zaměstnanců, téměř dvě třetiny vojáků z Přerova už nalezly uplatnění, a to jak u nové vrtulníkové základny, tak u jiných útvarů. „Jsou po celé republice, jsou v Praze, u pozemních sil či na jiných letištích,“ uvedl zastupující velitel základny Michal Kytlica s tím, že konečná čísla zatím armáda nemá.

Přerov z odchodu vojska radost nemá

Sloučení přerovské vrtulníkové letky s náměšťskou leteckou základnou znamená pro Přerov odchod 700 zaměstnanců. Většina skončí u jiných útvarů, zbytek armádu opustí. „Ztráta armádních posil je nejen pro město, ale i pro celý region významná,“ podotknul náměstek přerovského primátora Michal Zácha. „Jsem přesvědčen o tom, že základna je nejlépe umístěná základna na Moravě, pokryje i Jeseníky,“ dodává s tím, že své uplatnění posádka jasně ukázala například při povodních v roce 1997, kdy pomáhala při evakuaci Troubek.

Poté, co armáda opustí základnu, využije jeden z hangárů podnik LOM Praha, který chce na letišti vedle opravárenské činnosti realizovat i letecký výcvik. O zachování areálu letiště má zájem i Přerov spolu s Olomouckým a Zlínským krajem. „Chtěli bychom provoz letiště udržet při životě. Pokud by došlo k úplnému vyklizení, sběrači kovů by udělali své a pak by se život na základnu jen těžko vracel. Uděláme vše pro to, aby život na základně byl a zůstal,“ dodal Zácha.

Vojenská letiště v ČR
Zdroj: ČT24

O zrušení přerovského letiště se uvažovalo delší dobu. Podle názoru velitelů má armáda leteckých základen nyní nadbytek. „Předpokládá se, že k 1. lednu 2014 bude vrtulníkové letectvo sjednoceno tím, že se přesune vrtulníková jednotka a posádka z letiště Přerov na letiště Náměšť, kde se to zkoncentruje,“ uvedl na konci loňského roku tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra.

Vojsko tak bude mít od příštího roku tři letecké základny. Kromě vrtulníkového vojska v Náměšti využije ještě základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích a základnu stíhačů v Čáslavi. Armáda pro svoje potřeby používá i letiště v Pardubicích.