Jana Nečasová se u výslechu jen otočila – vypovídat odmítla

Praha – Někdejší šéfka kanceláře premiéra Jana Nečasová (Nagyová) krátce po osmé hodině ranní dorazila k výslechu do sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v pražské Bartolomějské ulici. Doprovázel ji expremiér Petr Nečas i její advokát Eduard Bruna. V budově se ovšem zdržela jen půl hodiny, vypovídat odmítla. Obviněná je z podílu na podplácení poslanců lukrativními posty ve státních firmách a ze zneužití vojenské rozvědky.

Dnešní výslech měl být původně naplánovaný na devátou hodinu, nakonec byl přesunut na osmou, podle informací ČT se Jana Nečasová chtěla vyhnout novinářské pozornosti. Té se nakonec nevyhnula, novináři sledovali jak její příchod, tak spěšný odjezd. Na policii vystupovala již pod novým jménem, o víkendu si Nečase vzala.

Podle advokáta Eduarda Bruny odmítla jeho klientka vypovídat proto, že se necítí ve formě. „Psychicky se necítila zcela v pořádku, říkala, že si musí ještě některé myšlenky utřídit, aby se ve vztahu k původním výpovědním nedopustila nějakých nepřesností,“ vysvětlil. „Nesmíme zapomenout, že vypovídala už 7 a půl hodiny, bylo hodně informací, které poskytla, a nechce, aby se křížily s tím, co si o tom dneska myslí.“

Bruna také uvedl, že Nečasová k výslechu s největší pravděpodobností ještě zamíří, termín však stanoven není. „Vyšetřovatelé seriózně řekli: Až budete cítit, že máte uspořádané myšlenky a jste připravená, tak nám dejte zprávu,“ uvedl Bruna. Protože s vyšetřovateli hovořila už dvakrát, je prý zřejmé, že s policií hodlá spolupracovat. „V obsahu její výpovědi bude pochopitelně záležet i na tom, jestli dojde k obvinění dalších osob, například Petra Nečase,“ dodal advokát. Sami novomanželé nechali dnešní výslech bez komentáře.

Z čeho policie Nečasovou viní?

Případ tří rebelů: Coby šéfka premiérovy kanceláře a Nečasova milenka měla využít svého vlivu na tehdejšího předsedu vlády a loni na podzim ho navést k příslibu úplatku pro tři vzpurné poslance ODS – Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Všichni tři blokovali přijetí změn DPH v dolní komoře, poslanecká křesla měli vyměnit za lukrativní posty ve státní správě. Právě tento „politický deal“, jak o dohodě hovořil Nečas, označily orgány činné v trestním řízení za úplatek. Spolu s ní ho měl domlouvat i náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

Případ vojenské rozvědky: Nečasová (Nagyová) měla na Nečase vyvíjet tlak i v soukromé rovině a požadovat, aby se rozvedl. Loni v listopadu prý zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování jeho manželky Radky. Představitelům Vojenského zpravodajství údajně opatřila její fotografii i adresu. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou a s plukovníkem Janem Pohůnkem. Sledovat prý nechala také svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni z Úřadu vlády Alenu Hegrovou.

U svého prvního výslechu v polovině července Nečasová uvedla, že schůzky neměla politikům sjednávat jako zástupkyně Úřadu vlády, ale jako jejich kamarádka. „Striktně odděluje část své činnosti, kde pracovala jako úřednice, a tu část, kde eventuálně působila pro své přátele, některé politiky, které zná celou řadu let a sjednávala jim schůzky – nikoli jako úřednice, ale jako jejich dobrá známá, řekněme,“ prezentoval tehdy stanovisko své klientky právník Eduard Bruna (čtěte víc).

Advokát: Nejlepší je vypovídat až před soudem

„Že nevypovídá, není přitěžující okolnost. Každý obviněný má právo odmítnout výpověď, to je zákonné právo, a vůbec nemusí zdůvodňovat, proč to udělal,“ reagoval na postup Jany Nečasové advokát Jaroslav Ortman. Pokud Nečasová dříve vypovídala, nyní její advokát podle Ortmana pravděpodobně změnil procesovou taktiku. „Nejlepší je ponechat si kvalifikovanou výpověď pro řízení před soudem a nezamotat se do otázek, které budou kladeny v přípravném řízení a pak budou opakovány v hlavním líčení, protože rozpory jdou k tíži stíhané osoby,“ dodal Ortman.

Podle advokáta Václava Lásky by víkendový sňatek neměl mít na probíhající trestní řízení prakticky žádný vliv, možnost odmítnout vypovídat měli už předtím.

Minulý týden v rozsáhlém případu, který spustila policejní razie v polovině června, vypovídal i pražský lobbista Ivo Rittig. Tento týden má k výslechu zamířit také šéf vojenské rozvědky Rostislav Pilc. Policie chce případ uzavřít do konce října.