Studenti a senioři ušetří za vlaky a autobusy, rozhodla vláda v demisi

Studenti a senioři ušetří za vlaky a autobusy, rozhodla v úterý vláda. Na Twitteru to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zlevněné jízdné vyjde stát od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně. Letos kvůli tomu ministerstvo dopravy dostane 3,26 miliardy z vládní rozpočtové rezervy. Dopravci se budou moci rozhodnout, na kterých spojích slevy umožní, což souvisí s omezenou kapacitou vytížených linek.

Sleva 75 procent z jízdného v železniční i autobusové dopravě pro studenty do 26 let a seniory od 65 let bude platit od chystané změny jízdního řádu 10. června. „Děti do šesti let budou dál jezdit zdarma, zdravotně postiženým zůstává stávající sleva,“ dodal Babiš. 

„Podporu zejména seniorům si stát ne že dovolit může, ale musí,“ uvedl před ranním jednáním kabinetu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). „Druhá věc je podpora studentů, tam jde o novou generaci. Evropa přistupuje k tomu, že pro mládež a studenty dělá zajímavé zlevněné jízdné, a je namístě, aby ČR se přidala,“ doplnil ministr. 

Dopravci budou moci určit spoje, kde slevy uznávat nebudou. Ministerstvo předpokládá, že tato rozhodnutí budou dopravci přijímat po dohodě s objednateli. „Možnost omezení poskytnutí slevy by byla limitována určitým procentem ze všech spojů dopravce,“ napsalo ministerstvo. Konkrétní procento ještě není dané.

Ministr dopravy očekává, že bez slev budou jezdit řádově jednotky procent spojů. V této souvislosti zmínil například linku Praha-Vídeň nebo regionální spoje kolem Prahy. „Neočekávám, že by dopravci chtěli mít mnoho spojů bez slevy. Umožní jim totiž lepší výtěžnost a lepší využití. Myslím, že to budou jen malé výjimky,“ dodal.

Babiš si pouze kupuje voliče, zní z ODS

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS (a někdejšího ministra dopravy) Zbyňka Stanjury je návrh nekoncepční a premiér v demisi si jím pouze kupuje voliče. „Vláda bez důvěry se evidentně inspirovala na Slovensku, kde ale toto opatření nepřineslo avizované pozitivní dopady, protože lidé nechtějí jezdit přeplněnými vlaky, a tak se vrací k dopravě vlastním autem,“ uvedl Stanjura.

Babiš minulý týden po jednání kabinetu řekl, že vláda v letošním státním rozpočtu našla úspory 8,4 miliardy korun. Z těchto peněz chce kabinet dát čtyři miliardy krajům na opravy silnic druhé a třetí třídy, uvedl. Zbytek peněz využije podle něj například právě na slevy jízdného.

Dostat mladé do vlaků

Schválené opatření má zlepšit dostupnost veřejné dopravy pro vymezené skupiny cestujících, ve kterých se obecně vyskytuje větší podíl lidí s nízkými příjmy. Současně chce ministerstvo dopravy stimulovat využívání veřejné hromadné dopravy mladými lidmi.

Kompenzace slev dopravcům bude provádět ministerstvo dopravy obdobným způsobem, kterým nyní zajišťuje úhradu současných slev na komerčních spojích v železniční a autobusové dopravě.

Zatímco nyní ministerstvo hradí kompenzace asi 240 milionů korun, nově to bude 3,02 miliardy korun pro železniční osobní dopravu a 2,81 miliardy pro autobusovou dopravu. V souvislosti se slevou bude muset ministerstvo financí upravit svůj výměr pro seznam zboží s regulovanými cenami.