Zeman chce po BIS, aby pátrala po novičoku v Česku. Zrádcovství a servilita vůči Rusku, reagují politici

Prezident Miloš Zeman uložil šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi, aby BIS pátrala po tom, zda se na území Česka vyvíjel nebo skladoval jed novičok. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Někteří politici Zemanovo rozhodnutí kritizují a považují to za důkaz servility prezidenta vůči Rusku.

„Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních,“ sdělil Ovčáček v tiskové zprávě krátce poté, co premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) oznámil, že Česko, v koordinaci s dalšími zeměmi EU, vyhostí tři pracovníky ruské ambasády v Praze.

Ovčáček předtím řekl, že setkání je koordinováno na nejvyšší státní úrovni, prezident je v kontaktu s premiérem, některými členy vlády i bezpečnostními složkami.  

Novičok byl použit v Británii při útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Rusko tvrdí, že Česko bylo jednou ze zemí, které novičok vyvíjely. Čeští ministři zahraničí a obrany to odmítli a označili to za snahu Ruska odvést pozornost.

Jindrák: Vyhoštění je jen symbolický krok

Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák na Twitteru uvedl, že vyhoštění pracovníků ruské ambasády je pouze symbolický krok a výraz solidarity se západními spojenci. Jeho efekt bude podle něj velmi omezený.

„Bude především využit v tradiční rétorice některých ruských představitelů jako další ‚důkaz‘ příkoří, které se Rusku děje. Zároveň bude následovat reciproční reakce, přičemž ČR je z početních důvodů v nevýhodnějším postavení,“ uvedl Jindrák.

Je podle něj třeba pokračovat v důkladném vyšetřování případu a vyčkat na jeho výsledky. Jindrák nicméně dodal, že prezident vyhoštění diplomatů nikdy nezpochybnil, naopak celá záležitost je podle něj dobrým příkladem funkční koordinace mezi Zemanem a vládou.

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) po setkání s prezidentem uvedla, že se Zemanem řešila situaci související s útokem v Británii. „Stejně jako minulý týden předsednictvo Bezpečnostní rady státu a premiéra s vybranými ministry, seznámila jsem i prezidenta s našimi zjištěními v této věci,“ napsala Šlechtová na Twitteru. Dodala, že jde o utajené informace, které nelze blíže komentovat.

Zrádcovství, servilita a ruské dezinformace, reagují politici

Prezidentův krok někteří politici kritizují. „Zeman pověřil BIS pátráním po novičoku. Aktivně se tak zapojil do šíření ruských dezinformací. Ohrožuje tak bezpečnost České republiky,“ uvedl na Twitteru šéf poslanců STAN Jan Farský. Později dodal, že se Senátem projedná žalobu na velezradu.

„Míra zrádcovské servility prezidenta ČR vůči cizí mocnosti překročila všechny meze. Vláda ČR by měla uložit BIS zpracovat analýzu, jak velkým bezpečnostním rizikem je ruská rezidentura na Pražském hradě. A na základě té zprávy konat,“ reagoval šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Zeman dlouhodobě nehájí zajmy ČR. Tímto krokem podlamuje i autoritu předsedy vlády, který ho podporoval v prezidentské volbě. Očekávám, že Andrej Babiš se důrazně ohradí proti tomuto podivnému kroku prezidenta, který znedůvěryhodňuje ČR v mezinárodním kontextu,“ napsal šéf ODS Petr Fiala. 

Zeman o ruském obvinění: „Drzost, pro kterou nejsou žádné důkazy“

Prezident během rozhovoru pro MF Dnes ještě minulý týden uvedl, že by byl při vyhošťování ruských diplomatů zdrženlivý. Současně ale důrazně odmítl „drzost ruské strany spočívající v tom, že by byl jed novičok vyráběn či distribuován v České republice“ s tím, že „je to drzost, pro kterou nejsou žádné důkazy“.

Zároveň konstatoval, že „šlo o dvojitého agenta, u kterých si leckdy zpravodajské služby vyřizují svoje účty“. Dokud proto podle prezidenta „nebudeme vědět, kdo za tím stojí, zdržel bych se unáhlených gest“.

„Byť mě chemie nikdy nebavila, dost dobře nerozumím tomu, proč by se tito lidé měli otravovat velmi exotickými materiály, jako je novičok nebo polonium jako v případě Litviněnka. Když je tolik – ježíšmarjá, to zase bude řev – pohodlných jedů, které nepotřebujete mít jako něco extravagantního a udělají vám tutéž službu. Tímto bonmotem, který ovšem budou všichni chápat jako mé doporučení, můžeme toto téma uzavřít,“ dodal Zeman v MF Dnes.

Babiš: Vyhostíme tři členy personálu

Zhruba ve stejné době, kdy prezident přijal v Lánech šéfa BIS a ministryni obrany v demisi, premiér v demisi Andrej Babiš zveřejnil, že Česko vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu. Ze strany Česka je to podle Babiše solidární krok s Británií po útoku.

Rusko navíc podle premiéra překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok. Zmínění pracovníci ruské ambasády musí podle ministra zahraničí Martina Stropnického opustit zemi do 1. dubna.

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska se zatím rozhodlo vyhostit ruské diplomaty kvůli útoku nervovou látkou v Salisbury 14 členských zemí EU. Ruské diplomaty vypoví i Spojené státy.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.