Kmoníček: Vyhostit víc než dva Rusy by bylo netaktické. Telička by byl pro razantnější postup

Kmoníček v OVM: Česko by nemělo vyhostit víc než dva ruské diplomaty (zdroj: ČT24)

Počet ruských diplomatů vyhoštěných z Česka v reakci na postoj Ruska k případu otravy Sergeje Skripala by neměl přesáhnout dva. V Otázkách Václava Moravce to řekl velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, podle kterého Rusko zcela jistě vyhostí recipročně stejný počet českých diplomatů z Ruska. Podle místopředsedy evropského parlamentu Pavla Teličky ovšem tak malý počet hraničí s alibismem a v Moskvě by vyvolal jen úsměv. Telička by byl pro razantnější postup.

„To číslo by nemělo přesáhnout jednoho dva. Ve chvíli, kdy tuto válku s Ruskem začneme, ono ji zcela jistě přijme, vyhostí stejně diplomatů jako my, a protože je nás asi tak sedmkrát méně, dostaneme se sedmkrát rychleji do stavu, kdy už tam zůstane jen velvyslanec Pivoňka, který může zavřít a zhasnout,“ prohlásil v České televizi Hynek Kmoníček, který dříve pracoval jako šéf zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky.

Na ruském velvyslanectví v Praze pracuje 122 lidí, z toho 44 diplomatů, česká ambasáda v Rusku má ale jen 56 zaměstnanců – z toho 16 jsou diplomati.

Rusko zřejmě obnovilo program na likvidaci přeběhlíků. Útočí ale jen v Británii, upozorňuje Kmoníček

Reakce by měla podle Kmoníčka mířit na to, že „ruští přeběhlíci“ umírají jen ve Velké Británii, nikoli ve Spojených státech a v Izraeli, kam rovněž směřují. Zmínil, že na britských ostrovech se vyšetřuje 14 případů. Ruská strana zřejmě vyhodnotila Británii jako slabé místo obrany a EU se proti tomu musí bránit, soudí Kmoníček. Český velvyslanec si řadu atentátů na Rusy ve Velké Británii vysvětluje tak, že Rusko pravděpodobně obnovilo program na likvidaci přeběhlíků z 50. let minulého století.

Vyhoštění diplomatů vnímá Kmoníček jako adekvátní krok, kterým bychom se přidali k západním zemím v požadavku na ujištění z nejvyšších ruských míst, že žádný program na likvidaci zahraničních oponentů a přeběhlíků neexistuje. 

„Takové prohlášení by znamenalo, že je mu potřeba věřit a Rusové by si dali opravdu pozor, aby takový program, pokud někde byl, zarazili. Pokud o něm nevědí, aby ho našli a zarazili,“ tvrdí Kmoníček, podle něhož by měla být taková ruská reakce výsledkem tlaku západních zemí. 

Vývoj událostí kolem útoku na Sergeje Skripala
Zdroj: ČT24

„Vypovězení jednoho až dvou diplomatů by bylo někde mezi alibismem a symbolikou,“ reagoval Pavel Telička na Kmoníčkův návrh. Má za to, že postup Česka by měl být výrazně ambicióznější. Považuje současnou situaci dokonce za příležitost vypořádat se do jisté míry s tím, kolik ruských zpravodajců působí ve službách ambasády na českém území. Bezpečnostní informační služba (BIS) ve zprávě za rok 2016 upozornila, že ruský diplomatický personál zůstává nejvýznamnějším zdrojem bezpečnostního rizika.

Telička vidí ale ještě jeden aspekt, který by měl být podstatný pro český postup. „Rusko ve své agresivitě připojuje ještě aroganci a nařkne Českou republiku z toho, že my jsme zdrojem (otravné látky novičok, pozn. red.). Má-li mít signál z naší strany nějakou váhu a nechci spekulovat, zda má jít o čtyři, pět, sedm, nebo kolik diplomatů, bylo by smutné, pokud by nám Rusové opravdu vybílili ambasádu, aby česká zahraniční služba nebyla schopná je postupně znovu nahradit,“ prohlásil místopředseda europarlamentu.

Zatažení Česka do diplomatické roztržky bylo od Ruska netaktické

Ministr zahraničí Martin Stropnický už v týdnu vyjádření Moskvy o tom, že otravná látka, jejíž obětí se Sergej Skripal a jeho dcera v Británii stali, mohla pocházet z Česka, označil za lživou spekulaci. Dodal, že něco takového nepřispívá k dobrým vzájemným vztahům. Premiér v demisi Andrej Babiš po unijním summitu naznačil, že Česko se přidá k západním zemím a zřejmě několik ruských diplomatů z Česka vyhostí. Podle americké televizní stanice CNN by mohla dvacítka členských států EU vypovědět ruské diplomaty už v pondělí.

 Armádní generál v záloze Jiří Šedivý považuje vyjádření Ruska pouze za součást informační války. „Můžu říct sám za sebe a jsem o tom stoprocentně přesvědčen, že na území České republiky žádné takové látky nebyly vyráběny ani vyvíjeny,“ prohlásil Šedivý, který v minulosti stál v čele generálního štábu české armády.

Podle Kmoníčka vyjádření Rusů o možném původu novičoku v Česku působí paradoxně na semknutí evropských zemí. „Myslím, že to byla velká diplomatická chyba, protože nám v podstatě ještě pomohli najít další důvod k tomu, abychom byli ještě solidárnější s britskou stranou,“ soudí Kmoníček, kterého sdělení Ruska překvapilo.