Babiš věří, že vládu s důvěrou sestaví do konce května. S ČSSD se ale zatím nedohodl na ministrech ani programu

Původně se měli zástupci ANO a ČSSD sejít v pátek (zdroj: ČT24)

Vláda s důvěrou by mohla být v Česku do konce května, řekl České televizi premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Prioritou pro něj zůstává menšinová koalice s ČSSD tolerovaná komunisty. Datum získání důvěry ve sněmovně bude podle Babiše záviset na dohodě s oběma stranami a také na tom, jestli výsledky případné dohody schválí dubnový sjezd ČSSD a následné vnitrostranické referendum.

Prezident Miloš Zeman už dříve řekl, že by si přál vládu s důvěrou nejpozději do konce června. V pátek ale nabrala jednání o vládě mezi hnutím ANO a ČSSD mírné zpoždění. Plánované večerní jednání o programu strany totiž na žádost sociálních demokratů odložili na úterý. Nejvíc se strany přou o daně a o budoucnost důchodového systému. Zatím se neshodly ani na obsazení jednotlivých ministerstev.

Zájem má ČSSD zejména o ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo sociálních věcí. Ministři v demisi, kteří resorty nyní vedou, ale svůj odchod z vlády nepřipouští. „Samozřejmě bych byl rád, kdybych mohl pokračovat, protože jsme nastartovali spoustu nových projektů,“ uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

O sestavování vlády a politice Andreje Babiše v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD Jan Hamáček po pátečním jednání stranických expertů potvrdil, že by jeho strana chtěla kromě zdravotnictví a sociálních věcí i ministerstva místního rozvoje, spravedlnosti nebo vnitra. „Pokud máme jednat o zastoupení sociální demokracie v případné koaliční vládě, tak to důstojné zastoupení by bylo pět resortů,“ uvedl Hamáček.

  • Ministerstvo zdravotnictví
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí
  • Ministerstvo pro místní rozvoj
  • Ministerstvo spravedlnosti
  • Ministerstvo vnitra

Zástupci ČSSD a ANO se sejdou v úterý. Sociální demokraté se chtějí dobře připravit

I kvůli rozdělení ministerstev se sejdou špičky ČSSD s hnutím ANO v úterý. Z páteční schůzky, na které měly obě strany jednat i o programu vlády, totiž nakonec sešlo. „Je to komplikace, protože ztratíme čtyři dny,“ komentoval Babiš odklad schůzky.

Lidový dům vysvětlil odklad tím, že se chce na důležité jednání dobře připravit. Obě strany dělí řada programových rozporů - například pohled na daně. Zatímco sociální demokraté trvají na zavedení sektorové daně, ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestr. za ANO) konstatovala, že na zvyšování daní hnutí nikdy nepřistoupí.

  • ČSSD požaduje sektorovou daň pro banky a vyšší daně pro bohaté
  • ANO chce oddělit důchodový systém od rozpočtu
  • ČSSD prosazuje zálohované výživné

Komunisté se kloní k tolerování vlády z opozice

Pokud by se špičky hnutí ANO a ČSSD dohodly na programu a ministerstvech, budou muset ještě přesvědčit o podpoře vlády své poslance. „Samozřejmě ten plán je domluvit se se sociální demokracií co nejdřív. A oni mají sjezd 7. dubna. Takže pokud by to ten sjezd podpořil, tak se předpokládá, že referendum by bylo do konce dubna. A pokud by to bylo pozitivní, tak bychom mohli všechny procedury za měsíc stihnout,“ uvedl Babiš.

Šéf nejsilnější parlamentní formace o vládě jedná také s komunisty. Ti se po páteční schůzce s hnutím ANO kloní k variantě, kdy ji budou tolerovat z opozice. I oni ale mají personální požadavky. „Musíme mít nejen dohodu o programu, ale i důvěryhodné ministry,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Výhrady mají vůči ministrovi zemědělství v demisi Jiřímu Milkovi nebo ministru průmyslu v demisi Tomáši Hünerovi. I oni o konečném stanovisku k vládě rozhodnou 7. dubna, kdy bude jednat ústřední výbor strany.