Pracovních úrazů přibývá. Nejrizikovější je stavebnictví a zpracovatelský průmysl

Loňský rok byl v počtu pracovních úrazů druhý nejtragičtější za posledních šest let. Zaměstnanci nahlásili celkem 44 370 úrazů. O čtyři stovky víc jich bylo jen v roce 2016. Nejvíc nehod se stává ve zpracovatelském průmyslu – v textilkách, potravinářství, dřevovýrobě nebo na hutích. Vyplývá to z dat Státního úřadu inspekce práce (SÚIP).

Lidé pracující ve zpracovatelském průmyslu loni utrpěli přes 19 tisíc lehkých zranění. To je několikanásobně víc než na jiných místech. Ve stejném sektoru inspektoři řešili i 360 těžkých a čtrnáct smrtelných úrazů.

Z pohledu tragických nehod je na tom nejhůř stavebnictví, kde loni zemřelo jednadvacet lidí. „Tam hraje roli lidský faktor při náročné fyzické práci a časté používání strojů,“ uvedl náměstek generálního inspektora Jiří Macíček. Dalších 153 lidí se ve stavebnictví těžce zranilo, což je po zpracovatelském průmyslu druhý nejvyšší počet.

Počet pracovních úrazů nahlášených SÚIP
Zdroj: SÚIP

Loni při práci zemřelo 93 lidí

Smrtelných i vážných úrazů ale dlouhodobě ubývá. Loni zemřelo celkem 93 lidí, což je o jedenáct méně než před dvěma lety. „Jedním z hlavních důvodů je to, že zaměstnavatelé využívají stále sofistikovanější a bezpečnější pracovní stroje. Podílí se na tom i fakt, že poté, co v roce 2015 stoupl počet úmrtí na 122, jsme přijali nová opatření – prošetřujeme všechna závažná zranění, kdy je člověk hospitalizován víc než pět dní,“ sdělil Macíček.

Proto patří čtvrteční výbuch v chemičce v Kralupech nad Vltavou k nejtragičtějším haváriím v továrnách od 60. let minulého století. Zemřelo při něm šest lidí, další dva utrpěli středně těžká zranění. Pět ze šesti obětí byli rumunští občané.

Roste počet lehčích úrazů

Naopak počet lehčích úrazů v Česku roste. Zatímco v roce 2015 jich bylo necelých 41 tisíc, loni jich zaměstnavatelé nahlásili o dva tisíce víc. Kromě nejrizikovějšího zpracovatelského průmyslu se lehká zranění často přihodí i dopravcům, skladníkům nebo mechanikům a opravářům aut. Nejčastější příčinou nehod je podcenění hrozícího rizika a osobní selhání.

I proto se inspektoři zaměřují na prevenci. Loni zkontrolovali dodržování bezpečnosti na necelých devíti tisících pracovišť a vyšetřovali 830 případů příčin úrazů. Odhalili při tom dvacet tisíc porušení bezpečnostních pravidel. SÚIP kontroluje také dodržování pracovních vztahů, předpisů v oblasti zaměstnanosti a nelegální zaměstnávání. Loni úřad rozdal pokuty v celkové výši 220 milionů korun.