Chřipka ustupuje, do nemocnic se vracejí návštěvy

Chřipka je v Česku i nadále na ústupu, za poslední týden ubyla skoro pětina nemocných. V tomto týdnu byl počet nemocných v průměru 1385 na 100 tisíc obyvatel. Jsou ale oblasti, jako Liberecký kraj, kde zůstává nemocnost nad hranicí epidemie.

Údaje o počtu nemocných hlásí praktičtí a dětští lékaři krajským hygienikům. Nemocných však může být ještě víc, mnozí lidé totiž do ordinací nedorazí, chřipku přecházejí, nebo si vezmou v práci dovolenou.

V Libereckém kraji se počet drží nad hranici 2000 na 100 tisíc obyvatel, i tam ale číslo nepatrně kleslo. Relativně vysoký zůstává počet nemocných i na jihu Moravy, tam ale došlo oproti minulému týdnu k výraznému poklesu. Zatímco minulý týden převyšoval hranici 2200 na 100 tisíc obyvatel, tak tento týden už je to jen lehce nad 1800. 

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Některé nemocnice a domovy pro seniory, například v Jihomoravském kraji nebo pražské nemocnice Motol a Na Bulovce, díky ústupu epidemie tento týden odvolaly zákazy návštěv. Nemocnice Královské Vinohrady pak návštěvy dovoluje na běžných odděleních, zákaz trvá jen na jednotce intenzivní péče.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku a pravidelně si mýt ruce i po cestě hromadnou dopravou,“ upozornila hlavní hygienička Eva Gottvaldová. „Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál - je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ dodala.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Chřipka je obzvlášť nebezpečná pro chronické pacienty nebo seniory. 

  • CHŘIPKA
    příznaky: horečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
    trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
    možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
  • NACHLAZENÍ
    příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
    trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
    možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha