Většina obětí výbuchu v Kralupech byli Rumuni. Explodovaly páry hořlavých kapalin

Události: Policie vyšetřuje explozi v Kralupech (zdroj: ČT24)

Policie pokračuje ve vyšetřování čtvrtečního tragického výbuchu tankovací nádrže v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou. Podle prvních zjištění explodovaly páry hořlavých kapalin. Výbuch si vyžádal šest mrtvých a dva zraněné. Rumunské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP uvedlo, že pět ze šesti obětí byli rumunští občané.

Oběťmi nejsou zaměstnanci Unipetrolu, kterému chemička patří, ale dodavatelské firmy. Zranění byli převezeni do nemocnic v Praze Motole a na Vinohradech. Jeden má popáleniny druhého stupně na deseti procentech těla, druhý devastující poranění obličeje. Oba jsou mimo ohrožení života. 

Rumunské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP v pátek uvedlo, že pět ze šesti obětí byli rumunští občané. Zástupci rumunské ambasády v Praze navštívili také dvě pražské nemocnice, které pečují o dvě osoby zraněné při neštěstí, aby zjistili, zda Rumuni nejsou i mezi nimi. Obě nemocnice zatím informace o národnosti zraněných neupřesnily.

Policie oznámila, že zatím zná totožnost tří obětí výbuchu v kralupské chemičce. Ve dvou případech jde o cizince, potvrdila policejní mluvčí Markéta Johnová. „Oficiálně známe totožnost tří osob, z toho dva jsou cizinci, a u tří totožnost budeme znát až po znaleckém zkoumání. Pravděpodobně se bude jednat také o cizince, ale to nemůžeme v tuto chvíli jednoznačně říci,“ uvedla Johnová.

Explodovaly páry hořlavých kapalin

Policisté a hasiči v pátek od 09:00 znovu ohledávají epicentrum výbuchu, ve čtvrtek byli na místě do 22:00, informoval mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Policisté podle mluvčí Johnové vyslýchají svědky a zjišťují, zda nebyly porušeny bezpečnostní předpisy.

Podle prvních zjištění v chemičce explodovaly páry hořlavých kapalin. „Dalším zkoumáním a prověřováním zjišťujeme, kde se ty páry mohly vzít a co to iniciovalo,“ uvedl vyšetřovatel krajských hasičů Libor Pospíšil. Dodal, že pracovníci v té době stáli na nádrži a exploze je katapultovala.

Nádrž byla již několik let mimo provoz. Externí dodavatelé v současnosti pracovali na jejím případném uvedení do provozu v budoucnosti, uvedl v pátek mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.  

Přesná příčina exploze, která se stala jednou z největších tragédií v tuzemských průmyslových provozech od sedmdesátých let, zůstává zatím neznámá. Vyčíslena nebyla ani vzniklá škoda.

Mluvčí Kaidl uvedl, že vzhledem k tomu, že výbuch nastal na externím terminálu a nezasáhl rafinerii,  firma vysokou škodu neočekává. „Ale v tuto chvíli by to byla pouze spekulace,“ upozornil.

Unipetrol se omluvil okolním městům

Starostové Kralup nad Vltavou a blízkých Veltrus Petr Holeček a Filip Volák (oba za STAN) se v pátek setkali s ředitelkou Unipetrolu Annou Wydrzyńskou. Oba starostové předem oznámili, že nebyli s postupem společnosti spokojeni. Vadilo jim hlavně to, že nebyli dostatečně informováni o tom, co se v areálu stalo a zda hrozí další nebezpečí.

„Paní ředitelka nám přednesla určité návrhy, které jsme s panem starostou Veltrus, který byl také přítomen, akceptovali. Domluvili jsme se na velmi brzké další schůzce,“ uvedl po jednání Petr Holeček.

„Setkali jsme se se zástupci Kralup a Veltrus, omluvili jsme se obcím a městům v okolí za nepříjemnosti, které ta mimořádná událost způsobila,“ prohlásil za Unipetrol mluvčí firmy Kaidl. 

Bezpečnost práce prověří Unipetrol i státní inspekce

Rafinerie ve čtvrtek po výbuchu svolala vlastní krizový štáb, jehož jednání se zúčastnil také ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (ANO). „Budu aktivovat a požadovat precizní kontrolní činnost, abychom mohli v rámci prevence takovým mimořádným událostem předcházet,“ řekl ČT ministr. Jednání krizového štábu společnosti pokračovalo i v pátek.

Zásah po výbuchu v areálu chemičky v Kralupech
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

V okolí vybuchlé nádrže pracují policejní vyšetřovatelé, firma proto na místo nemá přístup. Jakmile jej získá, zahájí vlastní interní vyšetřování. Unipetrol již ustanovil speciální vyšetřovací komisi. „Prošetříme, zdali veškeré firmy, které s námi spolupracují v areálu, dodržují pravidla bezpečnosti práce a ochrany zdraví,“ uvedl mluvčí.

Okolnosti exploze vyšetří i Státní úřad inspekce práce. Vzhledem k závažnosti situace byl sestaven speciální tým, který se zaměří na okolnosti a příčiny vzniku smrtelných úrazů a dodržení všech pravidel bezpečnosti práce na pracovišti. Vyšetřování uzavře do dvou až tří měsíců. Za případné pochybení může uložit až dvoumilionovou pokutu.

Příčin exploze mohlo být několik

„Primárně budeme hodnotit, zda byl zpracován technologický postup prací a byl dodržován. Samozřejmě mohlo dojít k pochybení dodavatelské firmy, o kterou se budeme zajímat. Ale i ze strany zaměstnavatele, který musí pracoviště předat, informovat o jeho rizicích. Zvlášť když se jedná o chemičku,“ uvedl pro ČT náměstek generálního inspektora Jiří Macíček.

90’ ČT24 - Tragický výbuch v kralupské chemičce (zdroj: ČT24)

Vyšetřování exploze může trvat týdny až měsíce. „Zřídkakdy se stane, aby k nějaké opravdu vážné věci došlo z jediné, ničím nekombinované příčiny. Obávám se, že v tomto případě bylo příčin několik a ty se musely zkombinovat,“ uvedl ve čtvrtečním pořadu 90′ ČT24 specialista na průmyslovou bezpečnost Pavel Danihelka z Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě, který se na vyšetřování podílí.

„Máme minimálně jednu velmi dobře formulovanou vyšetřovací verzi, zatím důkazy, které máme k dispozici, této verzi nasvědčují. Ještě se ale musí spousta věcí vyšetřit, to bude ještě chvíli trvat, ale věřím, že se podaří případ vyšetřit do posledního detailu,“ uvedl Danihelka.

Odborníci zjišťují příčinu výbuchu (zdroj: ČT24)

„Mohlo to vypadat, že zásobník je čistý, ale přesto za nešťastných okolností se mohlo stát a také asi stalo, že se do něj hořlavá látka dostala,“ přiblížil možnou příčinu specialista na průmyslovou bezpečnost.

V rafinerii se v současnosti připravuje plánovaná odstávka. Nehoda podle firmy nijak nezkomplikovala práce na odstávce ani zásadně neovlivnila provoz. Zastavena byla pouze distribuce ze zasaženého terminálu.