První jarní víkend slibuje oteplení, neděle bude slunečná

Během prvního jarního víkendu teploty poskočí o pár stupňů Celsia nahoru, ale oteplování bude jen velmi pozvolné a maxima většinou nepřekročí 10 stupňů nad nulou. Zatímco sobota bude většinou zatažená, neděle slibuje jasno. Výhled na Velikonoce zůstává nejistý, podle meteorologa ČT zůstává ve hře teplejší i chladnější varianta.

V pátek zůstane na většině území republiky zataženo až oblačno, foukat bude slabý vítr. Nejvyšší teploty dosáhnout 3 až 7 stupňů Celsia, na jihovýchodě Moravy až 9 stupňů. „Během dne se místy může objevit slabé sněžení, které v nižších polohách může přecházet v déšť se sněhem,“ upozorňuje meteorolog České televize Vladimír Piskala.

V sobotu se mírně oteplí, především v Čechách mohou nejvyšší odpolední teploty vystoupit až ke 12 °C, většinou se však maxima budou držet v intervalu od 6 do 10 °C. Ráno mohou teploty spadnout pod bod mrazu. Také v sobotu bude převažovat oblačno až zataženo, během dne ale budou mraky ubývat, místy se objeví jasná obloha.

V neděli maximální teploty zůstanou v intervalu od 6 do 10 stupňů Celsia, počasí ale bude spíše slunečné, obloha má být jasná nebo skoro jasná. Ráno ale může být mlhavo, ojediněle se mohou objevit mrznoucí mlhy.

Výhled na Velikonoce zůstává nejistý

Začátkem dalšího týdne se počasí opět změní, už v noci z neděle na pondělí od západu začne přibývat oblačnost. Ve vyšších polohách se může přidat sněžení, v nižších polohách se očekává déšť. Teploty zůstanou podobné jako o víkendu, odpolední maxima tedy nepřesáhnou deset stupňů, ráno však teplota může padat pod nulu.

„Výhled na Velikonoce je ještě poměrně nejistý, modely se docela neshodují. Zatím to vypadá, že by se teploty mohly udržet zhruba kolem 7 nebo 8 stupňů. Ve hře je i teplejší varianta, kdy by teploty mohly poskočit až k 15 stupňům, nicméně také chladnější varianta, kdy se můžou teploty během dne dostat k nule,“ predikuje meteorolog ČT.