Soláry k soudu: 10 obžalovaných z podvodu, žalobou hrozí i majitelé

Praha - Majitelům fotovoltaických elektráren se nelíbí, že se o nich mluví jako o solární mafii. Zvažují proto, že se obrátí na soud kvůli ochraně osobnosti. Ve hře je i napadení zákona o podpoře obnovitelných zdrojů u Ústavního soudu. Podle solárníků diskriminuje jejich elektrárny proti ostatním výrobcům elektřiny. Mezitím státní zástupce podal obžalobu na deset lidí včetně šéfky Energetického úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové kvůli údajnému podvodu týkající se dvou solárních elektráren na Chomutovsku.

„V poslední době došlo k naprosto zásadním obviněním ze strany politiků i vysokých státních úředníků, která evokují podezření, že podnikatelé, kteří se zabývají fotovoltaikou, nelegálně ovlivňují politickou scénu, prosazují nelegálními cestami legislativní návrhy. A v poslední době jsou už nepokrytě obviňováni z kriminálních činů, například z pokusu o vraždu ředitelky ERÚ Vitáskové,“ prohlásila advokátka Klára Samková, která zastupuje Českou fotovoltaickou průmyslovou asociaci (CZEPHO) a Alianci pro energetickou soběstačnost (AliES).

Prezident Miloš Zeman v květnu označil solární sektor za největší tunel v českých dějinách. Šéfka ERÚ Vitásková pak v minulosti uváděla, že existuje fond určený na její dehonestaci a že má i obavy o svůj život. Dávala to do souvislosti s tím, že ERÚ pod jejím vedením usiluje o omezení podpory pro fotovoltaické elektrárny. Rovněž bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová dávala rozpuštění sněmovny do souvislosti se solárním byznysem.

Samková bude jménem CZEPHO a AliES požadovat, aby politici a Vitásková doložili své výroky na adresu solárních podnikatelů. Pokud tak neučiní, chce požadovat omluvu, případně ji i vymáhat soudně.

Samková dále tvrdí, že je zákon o podpoře obnovitelných zdrojů diskrimační. Například u větrných elektráren je menší pořizovací cena i kratší doba návratnosti než u solárních elektráren, i u větrníků je ale fixní doba výkupu, uvedla advokátka. Solárníci nyní zvažují, že zákon napadnou u Ústavního soudu. V případě neúspěchu by se podnikatelé zřejmě domáhali svých práv u soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Kvůli fotovoltaice obžalováno deset lidí

U soudu skončí případ údajného podvodného získání licence a následné připojení elektráren k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, kdy měly garantovánu podstatně vyšší cenu za výkup elektřiny než v roce následujícím. Obě elektrárny přitom v té době ještě nebyly dokončeny. Pokud by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle žalobce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny. Současná výše škody se nyní pohybuje podle státního zástupce v řádech desítek milionů korun a stále narůstá, elektrárny totiž tuto vyšší cenu inkasují každý měsíc. 

Mluvčího ERÚ, jehož šéfka Vitásková je také mezi obviněnými, podání obžaloby nepřekvapilo. „Paní Vitásková se cítí nevinna a hodlá se očistit před soudem,“ řekl ČT24 mluvčí instituce Jiří Chvojka. Zástupci objednavatelů a zhotovitelů elekráren jsou obžalovaní z podvodu či pokusu o něj; ze zneužití pravomoci úřední osoby jsou obžalování i čtyři bývalí či současní zaměstnanci ERÚ. Vitáskovou obžaloba viní z napomáhání tomuto trestnému činu.

Solární energetika zažívala v Česku boom v letech 2009 a 2010, kdy se snížila pořizovací cena fotovoltaických panelů, ale neklesla výkupní cena elektřiny z nich. Podle ERÚ byl solární boom hlavní příčinou prudkého zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje, který z větší části platí spotřebitelé v cenách elektřiny, z menší části ho hradí stát z rozpočtu. Letos by mělo celkem jít na obnovitelné zdroje 44,4 miliardy korun. 

Zástupci průmyslu uvádějí, že kvůli vysoké podpoře obnovitelných zdrojů ztrácejí tuzemské firmy konkurenceschopnost. Nový zákon o obnovitelných zdrojích by měl růst poplatku na obnovitelné zdroje obsažený v ceně elektřiny zastavit. Zatímco letos je tento poplatek 583 korun za megawatthodinu, od příštího roku by neměl překročit 495 korun za megawatthodinu. Očekává se ale, že zároveň s tím vzroste částka, kterou stát platí z rozpočtu.