„Udavač nejsem,“ hájí se Babiš, na Kalouska podá trestní oznámení

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš podá trestní oznámení pro pomluvu na místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a Marka Ženíška, kteří ho označili za udavače StB. „Na nikoho jsem nepráskal, s StB jsem nespolupracoval,“ reagoval Babiš, podle kterého místopředsedové očividně neví, o čem hovoří.

„V minulém režimu mě StB vyšetřovala, rozhodně jsem s ní ale nespolupracoval, žádnou spolupráci jsem nepodepsal a na nikoho jsem nepráskal. StB si na mě vedla svazek, o kterém jsem nevěděl, a agenta ze mne udělala ona bez mého souhlasu. Kvůli tomu se také soudím se slovenským Ústavem paměti národa a máme dost důkazů, abychom vyvrátili, že jsem jakoukoli spolupráci podepsal. Proti lžím pana Kalouska a pana Ženíška, kteří hájí barvy TOP 09, se budu bránit trestním oznámením pro pomluvu,“ uvedl Babiš.

Podnikatel za komunismu pracoval v podniku zahraničního obchodu (PZO). Ve svém životopise píše, že do PZO chodila StB pravidelně, aby hlídala ekonomické zájmy Československa. Poprvé ho prý oslovila kvůli dovozu nekvalitních nerostných surovin. Později jí předal analýzu, proč by nebylo vhodné dovážet fosfáty ze Sýrie. Bližší spolupráci ale vyloučil.

Kalouska Babišův krok nepřekvapil. „Co jiného lze čekat od agenta Bureše. Není jako politici, maká,“ řekl s odkazem na údajné Babišovo krycí jméno u komunistické tajné policie a na slogan z předvolebních billboardů hnutí ANO.

Místopředseda TOP 09 dnes serveru Novinky.cz řekl, že TOP 09 nebude po volbách spolupracovat s hnutím ANO. Jako hlavní důvod uvedl Babišovu předlistopadovou minulost. „V letech komunistické totality byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nuceném exilu a ze všech sil pomáhal československému demokratickému disentu v boji proti komunismu. V téže době předseda ANO Andrej Babiš práskal komunistické Státní bezpečnosti a pomáhal jí tak mimo jiné i v boji s týmž demokratickým disentem,“ prohlásil Kalousek. Spoluprací s hnutím ANO by podle něj TOP 09 zpochybnila svůj vztah k listopadu 1989 a ke svobodnému vývoji demokratického státu.

Podobně se v rozhovoru pro středeční Právo vyjádřil i Ženíšek. Zdůraznil, že neuznává tvrzení, že „existovala hodná část StB, která působila v zahraničí a zabývala se pouze ekonomickými zájmy ČSSR, a pak v Československu byla zlá část. My v tom ale rozdíl neděláme“. K Babišově reakci, že agentem StB nebyl a je třeba vyčkat na rozhodnutí soudu, podotkl: „Respektujeme, jak rozhodne soud, ale pro nás to nemění nic na tom, že TOP 09 s takovým typem člověka v koalici být nechce.“

Vydáno pod