Babiš chce mít do konce týdne jasno o křeslech, pak přibere k jednání komunisty

Andrej Babiš po večeři v Lánech: „Informoval jsem pana prezidenta o představách ČSSD a našich představách.“ (zdroj: ČT24)

Do konce týdne chce mít premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který se zároveň pokouší sestavit novou vládu, jasno, které straně připadne které křeslo. Řekl to po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech, kde společně povečeřeli.

Andrej Babiš s Milošem Zemanem se opět sešli k večeři. Minule se konalo podobné setkání v Průhonicích, kde večeřeli i s manželkami, tentokrát Babiš po měsíci a půl zamířil za prezidentem do Lán. Uvedl, že s hlavou státu hovořil o dění na Slovensku, ve Velké Británii, o Evropské unii, ale především o vládním vyjednávání.

Hnutí ANO se pokouší vytvořit menšinovou koalici s ČSSD. „Jednáme velice intenzivně, abychom našli dohodu do sjezdu sociální demokracie, který je 7. dubna,“ řekl Andrej Babiš.

Kromě programových témat hledají obě strany způsob, kterým si rozdělí ministerská křesla. ČSSD si jich nárokuje pět, ANO nabízí čtyři, spory by přitom obě partaje mohly vést o resorty vnitra či financí. „Když přepočteme mandáty poslanců nebo jiný parametr, vychází to ještě méně než tři. Myslím, že naše nabídka čtyři ministerstva je velice korektní,“ reagoval předseda ANO na návrh sociálních demokratů.

Andrej Babiš potvrdil, že v úterý jednal s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a znovu se sejdou. Do konce týdne by přitom chtěl mít úřadující premiér o rozložení křesel v budoucím kabinetu jasno.

Na trojstranná jednání ještě nejsou ANO a ČSSD připraveny

Koalice ANO s ČSSD však k vytvoření potřebné provládní většiny v Poslanecké sněmovně nestačí. Obě strany počítají s tím, že se při hlasování o důvěře opřou o hlasy komunistů. Andrej Babiš poznamenal, že se zástupci KSČM se setká ve středu, ale zatím nepůjde o trojstranné jednání.

„Komunisti projevili zájem vyjednávat dohromady s ČSSD. Myslím, že na to ještě nejsme připraveni,“ uvedl. Dodal, že KSČM by se k jednáním mohla připojit příští týden.

Pražský hrad se ke schůzce vyjádřil pouze stručně – prostřednictvím fotografie na prezidentově facebookovém účtu se sdělením, že „u příležitosti pracovní večeře přátelsky přivítal předsedu vlády Andreje Babiše“.

Babiš připustil, že jeho zprávy o průběhu vládního vyjednávání prezident pouze vzal na vědomí. „Drží slovo, které mi dal, že do toho nebude mluvit,“ poznamenal premiér v demisi.