Předseda TOP 09 Pospíšil: Když nebude ČSSD poslouchat, pak to Babiš prohlasuje s komunisty a SPD

Interview ČT24 s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem (zdroj: ČT24)

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v Interview ČT24 kritizoval pomalá vyjednávání o vládě. Premiér v demisi Andrej Babiš už sice ve sněmovně fakticky většinu má, ale protože se podle Pospíšila v zahraničí prezentuje jako proevropský politik, nemůže přiznat vládu s SPD. Proto začínají jednání s ČSSD. „Ale ta stopatnáctka v parlamentu (ANO, SPD a KSČM) bude základem moci Andreje Babiše a ve chvíli, kdy sociální demokraté nebudou ochotni poslouchat, pak to prohlasuje právě tato koalice,“ tvrdí Jiří Pospíšil. Ptala se Zuzana Tvarůžková.

Česko zatím vládu nemá, jaký dojem na vás dělá to poměrně dlouhé vyjednávání ze strany Andreje Babiše?

Jsem přesvědčený, že dohoda prezidenta Miloše Zemana a Andreje Babiše škodí České republice. Prezident Zeman už měl dávno Andreji Babišovi dát nějaké mantinely: Chci po tobě 101 podpisů, dávám ti nějaký časový limit. Když se na to podíváme, tak Andrej Babiš v zásadě od voleb pořádně nevyjednával. Ten první pokus jen tak proplul, bylo zřejmé, že se nesnaží oslovit politické strany.

Promiňte, ale vyjednává s SPD, vyjednává s komunisty – tedy asi s těmi, se kterými chce.

Výborně, ale už by to mohl dovést do nějakého konce. Opět zdůrazňuji: respektuji, že Andrej Babiš vyhrál volby a má vládnout. Ale vyhrál je s 30 procenty, a ne s 51 procenty hlasů. A tedy logicky musí hledat koaličního partnera. Pokud ho nechce hledat, pak je to pohrdání demokracií a vůlí voličů.

Teď to dokonce vypadá, že se zároveň chystá vyjednávat se sociální demokracií. Dáváte tomu nějakou šanci?

Asi s ní vyjednává, já doufám, že už se konečně domluví, protože v zájmu této země je, aby zde byla stabilní většinová vláda. V tuto chvíli je ve sněmovně většina, která prohlasovává většinu věcí: hnutí Andreje Babiše, SPD a komunisté, kteří mají dohromady 115 hlasů. Ale protože se Andrej Babiš i v Evropě prezentuje jako proevropský politik a státník, tak nemůže přiznat, že vládne s SPD, která je výrazně antievropská.

Logicky tedy potřebuje ještě jiného hráče do hry. Asi to budou sociální demokraté, kteří s ním nakonec budou ve vládě. Ale ta stopatnáctka v parlamentu (ANO, SPD a KSČM) bude základem moci Andreje Babiše a ve chvíli, kdy sociální demokraté nebudou ochotni poslouchat, pak to prohlasuje stopatnáctka. To je taková ta historie, když zde byla Paroubkova vláda.

Proti téhle „koalici“ asi nemáte šanci cokoliv prosadit, s tím počítáte?

My jsme volby prohráli, respektujeme vůli voličů – máme 5,3 procenta. A budeme dělat opoziční tvrdou práci, budeme navrhovat zákony, dneska jsme navrhli zákon, který má tvrdě postihovat týrání zvířat. To znamená: neplatí teze, že opozice nepracuje – navrhujeme vlastní zákony a budeme tím hlídacím psem demokracie, protože to opozice má být, a budeme kontrolovat vládu.

Pospíšil pro větší spolupráci s lidovci a hlavně Starosty

Teď jste přišli s tím, že se před komunálními volbami v Praze spojíte se Starosty. Co se stalo, když to do sněmovních voleb společně nešlo?

Otázka asi není úplně na mě, protože já jsem v čele TOP 09 teprve od listopadu. Ale do vedení strany jsem kandidoval s tím, že chci udělat maximum pro, aby se obnovily vztahy s hnutím STAN. Protože je to programově velmi blízká strana, je tam celá řada lidí, kterých si já osobně vážím, a je zbytečné, aby to byly dvě malé strany s 5,1 % hlasů, když mají skoro stejný program – jde o ten program, to je ta podstata – a byl bych velmi rád, kdyby se posílila spolupráce i s KDU-ČSL.

Pracuji na tom a první výsledek je, že v Praze budeme kandidovat ve spojení se STANem a budeme rádi, když k té koalici přistoupí ještě další partneři, kteří mají podobný program jako my.

Ono to vypadalo, jako by té spolupráci před sněmovními volbami bránila jakási animozita mezi Miroslavem Kalouskem a Petrem Gazdíkem. To připouštíte?

Úplně asi takto ne, ale faktem je, že tam určité osobní vazby byly. Já jsem u toho nebyl, když se rozcházel STAN s TOP 09, mám pouze přenesené informace, proč tomu tak bylo. Obě strany mají nyní pět procent, mohou být rovnými partnery a mohou se považovat za rovnocenné, férové a přátelské spolupracovníky.

TOP 09 byla ve své době dominantní. STAN byl menší politickou stranou, ale výrazně uspěl v krajských volbách a svou pozici na centrální úrovni vnímal tak, že není adekvátní vůči TOP 09. Byly to takovéto problémy, teď mají obě strany pět procent a já jsem známý jako člověk, který je velmi konsenzuální. Já se fakticky s každým domluvím a doufám, že ta spolupráce se STANem toho bude důkazem.

Kráceno a redakčně upraveno. Celý rozhovor je k dispozici ve videu.