Pekarová Adamová: „Musíme se snažit, aby Putin nevyhrával u nás." Podle českých politiků dopadly ruské volby dle očekávání

Události ČT: České ohlasy na ruské volby (zdroj: ČT24)

Čeští politici z různých stran se obvykle v mnoha věcech neshodnou. Ťed ale zaznívají napříč politickým spektrem komentáře, že ruské prezidentské volby dopadly podle očekávání. Například Piráti nebo TOP 09 k tomu dodávají, že ruské úřady omezily politickou soutěž, když neumožnily kandidovat opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. ANO a ČSSD zase poukazují na napětí mezi Ruskem a Evropou. Naopak od komunistů míří k ruskému prezidentovi gratulace, stejně tak prezident Miloš Zeman Putinovi k vítězství pogratuloval. Těší se, že ho bude moct přivítat v Praze, napsal v telegramu.

„Všichni to čekali. Myslím, že to není žádné překvapení. Vztahy s Ruskem teď po útoku ve Velké Británii se podstatně zhoršují. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ prohlásil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Připomněl otravu agenta ruské vojenské rozvědky a pozdějšího spolupracovníka britské tajné služby Sergeje Skripala, ze které Londýn viní Rusko.

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický na Twitteru připomněl, že před čtyřmi lety Rusko anektovalo Krym. Zopakoval také postoj české zahraniční politiky, že Česko podporuje obnovení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. „Není důvod pro změnu sankční politiky vůči Rusku bez plnění Minských dohod,“ napsal Stropnický.

„Ruské prezidentské volby dopadly dle očekávání. Potvrzuje se, že demokracie není jen nějaký volební mechanismus, vyžaduje více. Ruskou volbu plně respektujeme, naší volbou je nedostat se pod vliv Ruska. A chceme, aby toto zase respektovalo Rusko – i to putinovské,“ komentoval ruskou prezidentskou volbu na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„Výsledek není žádným překvapením. Opoziční předák Navalnyj byl pro jistotu vyřazen ještě před volbou, voleb se tak zúčastnili pouze kandidáti bez naděje na úspěch,“ poznamenal poslanec Pirátů a stranický odborník na zahraniční politiku Mikuláš Peksa a připojil otázku, zda za volebním výsledkem stojí státní propaganda nebo manipulace s hlasovacími lístky.

O volebních podvodech mluví i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Podle místopředsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové v Rusku o víkendu neproběhly demokratické volby. „Neexistuje tam totiž volná politická soutěž. Putin získal hlasů tolik, kolik sám chtěl, a vyhrál. My se musíme snažit, aby nevyhrával u nás,“ napsala na svém twitterovém účtu.

Sociální demokraté doufají ve spolupráci s Evropou, komunisté a prezident gratulují

Ani Jan Hamáček nedávno zvolený do čela ČSSD není překvapen výsledkem prezidentských voleb v Rusku. Vyjádřil naději, že Vladimir Putin se v následujících letech vydá cestou snižování napětí v Evropě. „Ze spolupráce může profitovat celá Evropa, ale míč je teď na straně Ruska,“ poznamenal Hamáček na Twitteru.

To předseda komunistů Vojtěch Filip na stranickém webu Putinovi gratuloval. „Dovolte mi popřát Vladimiru Putinovi k vítězství v prezidentských volbách. Dostavil se předpokládaný výsledek. Rusko je bezesporu významným hráčem na světovém politickém poli a já věřím, že s Českou republikou budou i nadále udržovány korektní vztahy,“ uvedl.

„Znovuzvolení není žádné překvapení, Vladimír Putin neměl žádného protikandidáta. V době, kdy Putin ovládá všechna důležitá média v Rusku a případní protikandidáti se nemohou pezentovat, myslím, že musel být zvolen. Osobně z toho nemám radost,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Posun ve vztazích EU a Ruska se nedá očekávat,“ dodal.

„Nebudu skrývat, že jsem Vaše opětovné zvolení očekával, a není pro mě tudíž překvapením. Vaše přesvědčivé vítězství svědčí o tom, že drtivá většina Rusů preferuje stabilitu, předvídatelnost a perspektivnost, které ztělesňujete,“ stojí v Zemanově telegramu Putinovi, který Pražský hrad zveřejnil na svých stránkách.

obrázek
Zdroj: ČT24

Silná voličská podpora je podle Zemana odrazem důvěry, již ruští občané v Putinovo prezidentství vkládají. Dodal, že mu bude „upřímným potěšením pokračovat i v dalších letech v přátelských, otevřených a produktivních osobních kontaktech“, a těší se, že mu bude moct oplatit pohostinnost z loňské návštěvy v Rusku a bude moct Putina přivítat v ČR.

Vydáno pod