Kamion v plamenech, autobus v autech, šest aut v jedné hromadě. Ranní nehody zastavily tři dálnice

Pondělní ranní špička byla na dálnicích napříč Českem kritická. Velké dopravní nehody blokovaly hned tři z nich – D1 na severní Moravě, D7 za Prahou a D11 na úrovni Čelákovic. Po osmé hodině se podařilo zprůjezdnit dálnici D11 a později i D7. Dálnici D1 se podařilo zprůjezdnit až po poledni.

Nejvážnější z pondělních ranních dálničních nehod se stala na 331. kilometru dálnice D1, tedy poblíž Hladkých Životic. Ve směru na Prahu havarovaly dva kamiony a také pět osobních aut. Jeden z kamionů se převrátil na bok a začal hořet, hořelo také jedno z osobních aut. Kvůli zásahu hasičů byl krátce uzavřen i směr na Ostravu, později se jezdilo jedním pruhem. Před polednem byl otevřen i druhý.

Směrem na Prahu se naopak začalo jezdit až po půl jedné, a to zatím jen jedním pruhem. K večeru ale byla na dvě hodiny ve směru dálnice na Prahu kvůli překládce kamionu znovu uzavřena. Dálnice by mohla být zcela zprovozněna okolo 19. hodiny, sdělilo Národní dopravní informační centrum a mluvčí policie Zlatuše Viačková. Provoz je odkloněn v Butovicích na sinici II/647 na Bílov do Fulneku a z Fulneku na l/57 na Hladké Životice. 

Zranění utrpělo šest lidí – pět mužů a jedna žena. „Všichni pacienti byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Jejich zranění se v době zásahu jevila jako středně závažná,“ uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Hampl. Jednoho ze zraněných transportovali záchranáři vrtulníkem do ostravské fakultní nemocnice, ostatní odvezly sanitky.

K nehodě na D1 patrně přispělo počasí. „Drobně sněží a povrch vozovky může být nebezpečný. Tam je možné, že počasí mohlo mít nějaký vliv,“ řekl vedoucí Národního dopravního informačního centra Ctirad Weissmann. Na kluzké silnici zřejmě ztratil řidič jednoho z kamionů kontrolu nad vozidlem, řidič dalšího pak nedokázal zastavit a narazil do něj. Stejným způsobem pak havarovala osobní auta.

Dopravu na dálnici D7 nedaleko Prahy narušila nehoda dvou osobních aut a autobusu. Stala se na 6. kilometru, tedy v úseku u Makotřas, který je dlouhodobě považován za rizikový. Podle policejní mluvčí Jany Dětské se nehoda stala při manévru, kterým se autobus zřejmě vyhýbal překážce. Dostal se tak před dvě osobní auta, z nichž jedno začalo brzdit, ale řidič druhého včas nezareagoval. Narazil do prvního auta, které tak poslal do zadního nárazníku autobusu.

Po nehodě byla dálnice neprůjezdná ve směru na Chomutov, před 8:45 se podařilo zprůjezdnit jeden pruh, řidiče však čekalo asi dvoukilometrové popojíždění. Po desáté již byla dálnice plně průjezdná a bez kolon. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Kerekové utrpěli zranění dva lidé. „Jednu osobu jsme vyprošťovali,“ upřesnila. Záchranná služba upřesnila, že pouze jednoho člověka odvezla do nemocnice.

Ranní nehoda způsobila problémy také na dálnici D11, ale po osmé hodině se podařilo dálnici zprůjezdnit. Na 11. kilometru se střetlo šest osobních aut, nehoda blokovala směr na Prahu. Vytvořila se před ní asi desetikilometrová kolona. „Je to bez zranění,“ ujistila mluvčí hasičů.

Zatímco k nehodě na D1 zřejmě přispělo počasí, ve středních Čechách bylo ráno sucho a dálnice holé a plně sjízdné. Proto si Ctirad Weissmann z dopravního informačního centra nemyslí, že by mohlo počasí k nehodám přispět.