Průměrný občan je inteligentnější než průměrný politik, vylučuje Zeman návrat do politiky

Nové Veselí - Návrat bývalého premiéra Miloše Zemana do politického života? Téma, které spolehlivě jednou za čas proběhne všemi médii. Po neúspěšné kandidatuře na post prezidenta v roce 2003 se z politiky stáhl, přesto je hlas někdejšího předsedy ČSSD, teď důchodce z Vysočiny, stále ještě slyšet. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi politický návrat ale Zeman vyloučil. "Zažil jsem tisíce setkání s občany a politiky. Průměrný občan, tedy průměrný volič, je podstatně inteligentnější než průměrný politik. Proto je pro mě zajímavější setkávat se s občany a být ve veřejném životě než v politickém," vyvrací tuto myšlenku Zeman.

Zeman znovu prohlásil, že svou další možnou kandidaturu na prezidenta úplně nevylučuje, ale jen proto, že ctí známé „nikdy neříkej nikdy“. Podle svých slov je doživotním nestraníkem (z ČSSD vystoupil loni v březnu) a za žádnou konkrétní stranu už nikdy kandidovat nebude. Kdyby se ale na jeho osobě shodla převážná část politického spektra, možná by o tom uvažoval. Shodu ale považuje - i vzhledem k současným rozmíškám v podstatě ve všech stranách zastoupených v parlamentu - za nemožnou. Prezident by se také musel volit přímo, což rovněž považuje za nepravděpodobné. „Ten, kdo má většinu v parlamentu, tak si prezidenta pohodlně zvolí sám, a nemusí kvůli tomu měnit Ústavu,“ myslí si Zeman.

Přátelé Miloše Zemana

Na konci července bylo oficiálně na ministerstvu vnitra zaregistrováno sdružení Přátelé Miloše Zemana, které už v červnu mělo pět set zájemců o členství. Jedním z iniciátorů a mluvčím sdružení je bývalý ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Mottem nově založené organiziace je podle jeho slov „Nenávist nemůže být politickým program“. První větší akce sdružení by se měla uskutečnit počátkem nového školního roku. „Pořád je lepší mít přátele, než mít nepřátele, doufám, že nevznikne sdružení nepřátel Miloše Zemana,“ je vznikem hnutí potěšen Zeman. Členem ale není a na jeho vzniku se nepodílel. Přátelé Miloše Zemana si kladou za cíl šířit Zemanovy názory. „Budu muset ty názory sepsat do co nejstručnější podoby,“ komentoval to. Kandidaturu Zemana na prezidenta sdružení jako program nemá. Společenství se také chce snažit zkultivovat politiku, mimo jiné vrátit smysl politickému dialogu. Expremiér poukazuje na to, že opoziční smlouva, kterou uzavřel v roce 1998 s Klausem, přinesla Česku politickou stabilitu. Teď jsou rozhádané všechny strany, což nikomu neprospívá, myslí si.

Ovlivňuje Zeman ČSSD i po svém odchodu?

Zeman dění ve svém bývalé straně prý nesleduje víc, než dění v ostatních politických stranách. Strana má mít hlavně politický program, který nesmí zradit - například výměnou za ministerská křesla - a také osobnosti. „Myslím, že všem politických stranám chybí osobnosti. Vést dialog a dodržovat dohody dokáží totiž jen osobnosti,“ řekl Zeman. Úvahy, že by stál v povzdálí za odchody sociálnědemokratické čtveřice Melčák, Pohanka, Snítilý a Wolf ze strany, znovu odmítl. Podle Zemana by poslanci měli hlasovat v souladu se stranickým programem. Hlasování ve všem ostatním by mělo záležet jen na jejich svobodném rozhodnutí. „Za nenormální pokládám, když se poslanci zavazují, aby hlasovali pro něco, co není součástí programu té strany. Jinak byste ty poslance nepotřeboval a stačila by místo nich mašina,“ myslí si Zeman.

Když bude vedro, budu v člunu na rybníce, když hezky, na kole v lese, když bude pršet, tak si budu číst zajímavé knížky, na které jsem neměl čas, nastínil na závěr svoje prázdninové plány Zeman.

Myšlenka na jeho obnovené působení v politice je však přijímána mnohdy rozpačitě: „To rozhodně není člověk, který by měl pomáhat kultivovat českou politiku,“ domnívá se publicista Erik Tabery, a upozorňuje přitom na některé nevhodné výroky Miloše Zemana z minulosti, například o tom, že bude po volbách vázat stranické knížky do kůže lidí z ODS. Jiří Rusnok, ministr financí za Zemanovy vlády, sice jeho roli hodnotí pozitivněji, ale také dává najevo jisté pochybnosti: „Miloš Zeman jako jedna z velkých postav české politiky 90. let rozhodně má co říci a může oslovit velké množství lidí. Myslím si ale, že žádné reálné úvahy o svém znovuvstoupení do politiky nemá.“

Čtyři priority sdružení Přátelé Miloše Zemana

  • Propagovat názory a postoje Miloše Zemana jako významné osobnosti politického života České republiky
  • Vytvořit platformu pro přátele a sympatizanty Miloše Zemana k vyjádření jejich názorů a umožnit občanům ČR seznámit se s těmito názory
  • Přispět ke kultivaci politiky v ČR, vrátit smysl politickému dialogu
  • Přispět k tomu, aby se politika v ČR opět stala věcí veřejnou