„Inteligentní semafory“ nutí řidiče jezdit přiměřeně

Praha - V českých obcích rychle přibývají tzv. inteligentní semafory, které dokážou zpomalit rychle jedoucí vozy. Systém světel s radarem a kamerou vyhodnocuje rychlost auta a řidiči dá včas jasný signál k tomu, aby zpomalil nebo zcela zastavil. Pořízení takového semaforu se pohybuje kolem dvou milionů korun. Data z nich ale využívají také policisté k trestání řidičů nebo pátrání po kradených vozech.

Cedule označující začátek obce je pro řidiče jasný signál sundat nohu z plynu a jet 50 kilometrů v hodině. Jelikož ale někteří šoféři nezpomalí ani poté, co je na překročení rychlosti upozorní radar, obce čím dál častěji tuto situaci řeší pořizováním tzv. inteligentních semaforů, které rychle jedoucí vozy zaručeně přibrzdí.

Kamera a radar na vzdálenost 200 metrů měří rychlost vozidel před semaforem. Pokud jede řidič v tomto úseku příliš rychle, systém to vyhodnotí a do obce ho nepustí, aniž by zpomalil. Pokud ale jede 50 km/h, těsně před vjezdem do obce mu skočí na semaforu zelená. Semafor má rychlá auta jen zpomalit, nikoliv zcela zastavit. Mnohdy ale řidiči zazmatkují, a dochází tak k riskantním situacím.

Jednou z obcí, která si tento semafor pořídila, je Nová Ves u Kolína. Denně skrz obec projede až deset tisíc aut. Kvůli jejich nepřiměřené rychlosti často docházelo k dopravním nehodám, při nichž umírali lidé. Inteligentní semafory teď situaci výrazně mění. „Z deseti tisíc řidičů po instalaci zpomalilo 80 procent řidičů,“ říká správce inteligentních semaforů Michal Sedlák.

Inteligentní semafory tématem Událostí (zdroj: ČT24)