Elischerovy rozsudky nikdo nezpochybnil, upozornil předseda soudu. Obvinění ale považuje za závažné

Mimořádně závažné je podle předsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše obvinění soudce Ivana Elischera. Ten je ve vazbě, policie ho stíhá kvůli údajnému zmanipulování případů, které rozhodoval. Bureš ovšem zároveň upozornil, že proti žádnému z problematických Elisherových rozsudků nepodali státní zástupci dovolání.

Někdejší ministr spravedlnosti a nynější předseda pražského vrchního soudu Jaroslav Bureš dostal ve čtvrtek od státních zástupců usnesení o zahájení trestního stíhání jednoho ze svých podřízených. „Jde o obvinění mimořádně závažné,“ zhodnotil je nyní. Zároveň však zdůraznil, že je na začátku a o vině teprve budou rozhodovat soudy.

Předseda soudu, kde Ivan Elischer působí, zároveň upozornil, že proti žádnému z podezřelých rozsudků, kterých se obvinění týká, nepodali státní zástupci dovolání. Nikdy se tedy nedostaly před Nejvyšší soud. „Když jsem si ta rozhodnutí četl, tak jsem tam nenalezl jedinou nepřesvědčivou větu, která by mě vedla k otázce, proč tak ten soud rozhodl,“ upozornil Jaroslav Bureš. Chce je nicméně přezkoumat, aby zjistil, zda existuje podezření z jejich možného ovlivňování.

Jaroslav Bureš: Doporučil jsem ministrovi, ať rozhodnutí o pozastavení výkonu funkce soudce vydá (zdroj: ČT24)

Ivana Elischera označil za velmi nenápadného člověka, Bureš ani jeho kolegové prý nemohou uvěřit tomu, z čeho byl obviněn. Podle policistů přijímal úplatky a ovlivňoval trestní řízení ve prospěch obžalovaných, údajně šlo o drogovou kauzu vietnamské skupiny. Policie zadržela Elischera v úterý, nyní je ve vazbě. V téže kauze je obviněno i dalších pět lidí, ve vazbě je jeden z nich – údajný organizátor uplácení.

Ve vazbě je soudce vrchního soudu kvůli obavě, že by mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost. Proti vazbě podal soudce stížnost. Patrně ho navíc čeká suspenze. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) řekl ve čtvrtek, že Ivana Elischera velmi pravděpodobně dočasně zprostí výkonu funkce.