Spisovatel Jaroslav Rudiš obdržel jako první Čech prestižní Cenu literárních domů

Spisovatel Jaroslav Rudiš dostal prestižní Cenu literárních domů (zdroj: ČT24)

Spisovatel Jaroslav Rudiš obdržel ve čtvrtek na knižním veletrhu v Lipsku prestižní Cenu literárních domů. Toto ocenění je spojené i s odměnou patnáct tisíc eur (381 tisíc korun). Pořadatelé ocenili mimo jiné Rudišovo různorodé literární dílo a schopnost pracovat s literaturou v odlišných formách.

„Jaroslav Rudiš s ironií a jemným citem pro každodenní starosti lidí vykresluje ve svých textech společnost s pomocí svérázných postav, které jsou často obětí tragikomických událostí,“ uvedli pořadatelé na adresu autora Nebe pod Berlínem, Grandhotelu nebo Národní třídy. „A tak jsou jeho knihy cool, vtipné, kritické, politické, poetické… krátce: literární rock'n'roll.“ 

Pětačtyřicetiletý spisovatel, scénárista a dramatik cenu považuje za nejvýznamnější, kterou kdy dostal. „Že tu cenu dostávám, to je pro mě opravdu skvělý a děkuju pořadatelům, že ji dali českému spisovateli, protože většinou se dává autorům, kteří primárně píší německy. Já sice německy taky píšu, ale hlavním jazykem je čeština, pořád,“ řekl ve čtvrtek Rudiš, který střídavě žije v Německu a v Česku.

Události v kultuře: Jaroslav Rudiš obdržel Cenu literárních domů (zdroj: ČT24)

A protože o tom, že cenu dostane, věděl už o října, bylo podle jeho slov těžké se o to nepodělit dříve. „Zavolali mi, že mě vybrali a že ji dostanu a čtyři měsíce jsem o tom musel mlčet, což je pro mě hrozně těžké, protože jsem spíš ukecaný typ, věděli to jen moji nakladatelé v Česku a Německu,“ uvedl ve Studiu 6 spisovatel.

Rudiš: Česká literatura i kultura se potřebují dostat ven

Jak v české, tak německé kultuře je podle něj mnohem více toho, co obě spojuje, než rozděluje. „A myslím si, že i ten jazyk – němčina – nějakým způsobem k češtině patří, že to jsou jazyky mnohem bližší, než si myslíme. Že to jsou vlastně takové bratrské jazyky,“ míní spisovatel, který se podílel i na komiksové trilogii a filmu Alois Nebel a s Jaromírem Švejdíkem (Jaromír 99) založil skupinu Kafka Band.

Právě s ní ve čtvrtek v Lipsku také zahrál. „Já mám radost, že to tady oslavíme společně. A já říkám společně, protože tu cenu sice dostávám já, ale myslím si, že patří spoustě dalších lidí, se kterými spolupracuju a se kterými propojujeme literaturu třeba s hudbou,“ poznamenal ve Studiu 6.

V příštích dnech a týdnech turnovského rodáka čeká turné po literárních domech německy mluvících zemí, kde bude představovat své dílo. „Mě těší, že mám v Německu a v Rakousku čtenáře. Myslím, že česká literatura nebo česká kultura se potřebují dostat ven z té země,“ míní autor, který v minulosti získal třeba Cenu Jiřího Ortena nebo čtenářskou cenu Magnesia Litera.

Jaroslav Rudiš se narodil 8. června 1972 v Turnově, vystudoval tamní gymnázium a poté pedagogickou fakultu v Liberci. Studoval i v Praze, Curychu a Berlíně, kde obdržel novinářské stipendium na Svobodné univerzitě.

Úspěšná byla už jeho prvotina Nebe pod Berlínem z roku 2002, v posledních letech ho zviditelnil především film Alois Nebel natočený podle stejnojmenné komiksové trilogie (Bílý Potok, Hlavní nádraží, Zlaté Hory), kterou vytvořil spolu s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem (Jaromír 99).

Rudiš je i autorem „románu nad mraky“ Grandhotel ze současného Liberce, podle kterého vznikl scénář pro stejnojmenný film Davida Ondříčka. K dalším jeho dílům patří například romány Potichu a Konec punku v Helsinkách nebo novela Národní třída. Píše také písňové texty.

Za své knihy získal Cenu Jiřího Ortena a čtenářskou cenu Magnesia Litera. S Jaromírem Švejdíkem založil také skupinu Kafka Band, se kterou vydali album Das Schloss. Rudiš žije a pracuje mezi Českou republikou a Německem, píše česky i německy a jeho díla byla přeložena i do dalších jazyků.

V roce 2014 převzal usedomskou literární cenu, kterou každoročně uděluje knižní festival pořádaný na tomto německém baltském ostrově. Ocenění získal za to, že svými díly přispěl k evropskému dialogu. Rudiš patří v Německu mezi oblíbené autory ze střední a východní Evropy.

Zdroj: ČTK

Jaroslav Rudiš
Zdroj: ČTK/Jens Kalaene
Vydáno pod