Ladronka pomáhá dětem s výběrem sportů. Stále vedou tradiční

Praha – Park Ladronka nedaleko pražských Košířů znovu ožil sportem. Hostil největší festival volnočasových aktivit ve střední Evropě - Ladronkafest. Na jednom místě se zde představily desítky sportovních klubů. Září je totiž měsícem, kdy se pro svůj sport ve velkém rozhodují děti. Právě sport patří mezi nejčastější kroužky a rodiče za ně ročně platí i několik tisíc.

Letos se konal už dvanáctý ročník oblíbené akce, která spojuje sport, kulturu, hudbu, umění, adrenalin a hlavně zábavu. Různorodé aktivity, včetně netradičních sportů, si zde pod vedením instruktora mohou mladí lidé vyzkoušet. Nejvíce u českých dětí stále bodují tradiční sporty, jako je atletika, florbal, plavání nebo fotbal.

Podle odborníků pomáhá sport u mladé generace rozvíjet kamarádství a týmové hodnoty. Paradoxně i v tomto věku ale není zanedbatelný ani fyzický efekt. Spolu se správnou stravou totiž pohyb pomáhá i s nadbytečnými kilogramy. S váhou má v současné době problém pětina prvňáků. „Při vstupu do školy by se dítě ideálně mělo hýbat 4 až pět hodin denně. Postupně ta potřeba pro organismus klesá,“ uvedl lékař z dětské obezitologické ambulance v Motole Zlatko Marinov.

Sportovní vyžití svých dětí logicky platí rodiče. Výše kurzovného se liší podle jednotlivých sportů i počtu tréninků. Za volejbal třikrát týdně zaplatí třeba 6 tisíc za rok, levnější může být fotbal nebo třeba atletika.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)