Nešpor: Čtvrtině 16letých se alkohol podepíše na vývoji mozku

Prodej jen s povolením, výroba i distribuce až po zaplacení kauce - stát přesně rok po vyhlášení dvoutýdenního zákazu prodeje destilátů přitvrzuje pravidla pro alkohol. Podle psychiatra Karla Nešpora jde sice o krok dopředu, ale značně vrtkavý a zpomalený. Zatímco stát se o výraznější represe snaží, sami Češi, a to hlavně mladiství, alkohol pod kontrolou příliš nemají. V pátečním Interview Nešpor mimo jiné zmínil nelichotivé výzkumy svých kolegů. U zhruba čtvrtiny 16letých Čechů se kvůli pravidelné konzumaci alkoholu objevuje významné poškození mozku.

Alkohol a mladiství – spojení, kvůli kterému se Česku dostává předních míst ve statistikách.  V některých je ČR dokonce na úplné špici. Například mezi 13letými chlapci se v Čechách napije zhruba pětina: v přepočtu na celkovou populaci nejvíce v Evropské unii. A podobně vyznívají statistiky i mezi 15letými. Zkušenost s alkoholem má v tomto věku třetina Češek a skoro polovina Čechů, což je opět nejvíc v rámci unie.

Nejvíce alarmující jsou ale dopady celého trendu. Podle Nešpora to ukazuje například reprezentativní studie epidemiologa Ladislava Csémyho. Čtvrtina šestnáctiletých studentů si poškodila alkoholem mozek natolik, že to velmi pravděpodobně ovlivní jejich studijní výsledky, pozdější chování, sebekontrolu, adaptabilitu i uplatnění ve společnosti. „Jakkoliv ta loňská metanolová aféra byla strašná a přinesla společnosti obrovské škody a traumata, tak toto vidím jako časovanou bombu, která skutečně ohrožuje budoucnost národa,“ varuje Nešpor.

Proč má alkohol právě na myšlení adolescenta tak značný vliv? Proces vývoje a „dospívání“ mozku totiž končí až někdy po 20. roce života. Do té doby v mozku stále ve větším množství vznikají nová spojení a sítě nervových buněk. Alkohol při pravielném požívání může v takovém prostředí způsobit škody, které se v dospělosti těžko spravují. (Například už pár minut po požití se alkohol dostává v malém množství přímo do mozku).

Mladistvé od opojných sklenek přitom, na rozdíl od jiných zemí, neodrazuje ani situace na trhu. „Těžko bychom hledali na světě zemi, kde je v hospodě pivo levnější než balená voda. Ti dospívající mají menší kupní sílu, a samozřejmě jestliže v hospodě je deset alkoholických nápojů levnějších než nealkoholický, no tak sáhnou logicky po tom nejlevnějším,“ dodává primář mužského oddělení pro léčbu závislostí v bohnické léčebně.

Částečná prohibice, kterou loni krátce vyhlásil ministr zdravotnictví, byla podle Karla Nešpora neúčinná a opatření, která stát v oblasti prodeje a výroby alkoholu zavádí v současnosti, jsou podle něj nedostatečná a mohla být přijata mnohem dříve po vypuknutí metanolové aféry. „Ty koncese se dávají mandatorně, každému a zdarma. V současnosti mohou prodávat necelé dva miliony podnikatelů a ten alkohol se prodává celkem na 185 tisících místech, takže ať mi nikdo neříká, že stát je schopen tuhle džungli nějak efektivně kontrolovat. Ve vztahu k dospívajícím to prostě nefunguje,“ říká Nešpor.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod