Ministerstvo: Živnostníci nejsou připravení, datové schránky odložíme

Praha – Už od ledna si měl všichni živnostníci podle nového zákona povinně zřizovat datové schránky. Po protestech podnikatelů se ale ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček dohodl s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) na dalším ročním odkladu. Plánů na elektronizaci komunikace podnikatelů s úřady se přesto nevzdává.

List papíru s přehledem příjmů, který každoročně provází daňové přiznání, měl od nového roku nahradit elektronický formulář, zaslaný prostřednictvím datové schránky nebo opatřený elektronickým podpisem. Pro řadu živnostníků to ale představuje velký problém – v některých oborech totiž používají počítač jen minimálně.

Dnes si můžou drobní podnikatelé, jako jsou řemeslníci, stavebníci či hostinští, oddychnout – ministerstvo se spolu s ČSSZ rozhodlo zavedení povinných datových schránek ještě o rok odložit. „Po poradě s vrchním ředitelem správy sociálního zabezpečení prodloužíme výjimku OSVČ o rok, to znamená do konce roku 2014,“ informoval ministr práce a sociálních věcí v demisi František Koníček.

Živnostníci vesměs rozhodnutí státních úřadů vítají. Práci s počítačem se nebrání, datovým schránkám ale nevěří. Z necelého milionu českých podnikatelů a živnostníků jich datovou schránku využívá jen asi 41 000.

„Zjednodušujme maximálně život živnostníkům. Na druhou stranu mi není jasné, proč by každý, kdo dělá mikroživnost, ať už je to kadeřnice, či zemědělec, musel mít počítač,“ ptá se Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Během roku živnostníky přesvědčíme

Proč tak náhlý obrat? Úřady si udělaly analýzu rizik zavedení povinných datových schránek. Ukázala, že živnostníci nejsou na novinku připraveni a také to, že stát mění pravidla příliš často. „I sami živnostníci mají problém se v té úpravě orientovat a vyplnit správně přehled,“ přiznává vrchní ředitel úseku sociálního pojištění ČSSZ Pavel Krejčí.

Datové schránky pro živnostníky příští rok povinné nebudou (zdroj: ČT24)

Ministerstvo má teď rok času na to, aby rozhodlo co dál. Plány na elektronické podávání přehledů opustit nechce. Resort doufá, že během dodatečného roku dostatečně připraví úředníky a živnostníky o výhodnosti novinky přesvědčí.

Povinnost používat datové schránky tak i v příštím roce budou mít jen zaměstnavatelé, a to bez ohledu na to, kolik mají zaměstnanců.