Policisté při zatčení kurdského politika nepochybili, uzavřela vyšetřování inspekce

Policisté při nedávném zadržení kurdského politika Sáliha Muslima v Praze nepochybili a nespáchali žádný trestný čin. Jednali na základě souhlasu pražského městského státního zastupitelství, které mělo k dispozici všechny informace týkající se zadržené osoby. Oznámil to mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivo Mitáček. Inspekce se případem zabývala na základě podnětu, který podal ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO).

Pražské městské státní zastupitelství dostalo žádost o zatčení a vydání Muslima, kterou zaslala turecká policie české policii. Podle Mitáčkových slov policisté jednali na základě souhlasu státních zástupců, kteří byli seznámeni se všemi okolnostmi o osobě, která měla být zatčena. Policisté pak Muslima zadrželi na základě zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních. „Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu,“ dodal mluvčí GIBS. Inspekce šetření ukončila minulý týden a výsledky odeslala ministrovi, který o prověření případu požádal.

Turecko sedmašedesátiletého syrského Kurda Muslima považuje za teroristu, zatímco podle Kurdů je hrdinou v boji proti samozvanému Islámskému státu. Politik byl v Praze zadržen po čtyři dny. Soud ho propustil na svobodu 27. února. Turci nyní mohou do 40 dní od zadržení podat k českému ministerstvu spravedlnosti oficiální žádost o vydání.

Jeho zatčení a následné propuštění mělo za následek diplomatickou roztržku. Turecko poslalo Česku nótu. České ministerstvo zahraničí v reakci odmítlo turecké nařčení, že by Česko podporovalo propuštěním politika mezinárodní terorismus.

Muslim patřil do loňska k vedení syrské Sjednocené demokratické strany (PYD). Podle Ankary je tato strana napojená na tureckou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK) řazenou k teroristickým organizacím. Ankara viní Muslima z narušování jednoty a územní celistvosti státu, z vraždy, pokusu o vraždu a z ničení veřejného majetku. Turecko na něj vydalo zatykač v listopadu 2016 v rámci vyšetřování pumového atentátu, při kterém v únoru téhož roku v Ankaře zemřelo 29 lidí. Muslim jakékoli zapojení do atentátu odmítá.