Čunek kritizuje Gandaloviče za hospodaření Lesů ČR

Praha - Vicepremiér Jiří Čunek kritizuje resort svého vládního kolegy z ministerstva  zemědělství.  Peněžní operace  v podniku Lesy České republiky by měl podle šéfa lidovců, který v současnosti zastupuje premiéra, dopředu schvalovat ministr, ten to ale nedělá. Minitr Gandalovič už před časem vzkázal, že v podniku posílil kontrolu účetnictví.

Stamilionové částky z Lesů ČR odcházejí na účty soukromých fondů, které pak mohou s majetkem státu volně nakládat na finančních trzích. Transkace, o kterých informovala ČT se odehrávají bez souhlasu ministra. Ten tvrdí, že o nich má přehled z účetní závěrky. Předem operace neschvaluje. Ministerstvo ale neodpovědělo na dotaz, zda účetnictví Lesů za rok 2007 už schválilo. Dozorčí rada podniku ještě ani neprojednala výroční zprávu s hospodářskými výsledky za loňský rok.

„Jsem přesvědčen, že pokud chtějí LČR ukládat peníze do fondů, musí mít souhlas ministerstva a pokud ho neměly, pak je to chyba,“ uvedl Čunek. Gandalovič však jeho kritiku odmítá. „Co se týká lesů, postupujeme přesně v souladu se zákonem a že v mém resortu jsem schopen toto garantovat,“ zdůraznil.

Není to poprvé co se kvůli Lesům vicepremiér Čunek zajímá o svého vládního kolegu. Před měsícem ho požádal o vysvětlení situace kolem výběrových řízení, poté, co část lesnických firem nařkla ministra Gandaloviče z tunelování.