Volby nejsou zadarmo, strany už shání úvěry i transparentní účty

Praha - Do voleb zbývá necelých sedm týdnů a politici vyjednávají v bankách o úvěrech na kampaň. Její příprava teď vrcholí. Letos většina stran zavedla i transparentní účty. Voliči si tak budou moci zkontrolovat výdaje i sponzory. Do boje o voliče letos strany investují celkem minimálně 300 milionů.

Přestože politici často brojí proti zadlužování státu, sami se kvůli volbám klidně zadluží. Třeba TOP 09 si půjčí 20 milionů, celkově ji kampaň má stát do 50 milionů. Přispívají ale i sami členové - třeba exministr zdravotnictví Leoš Heger poslal 40 tisíc. „Já samozřejmě přispěju na kampaň a počítám se 100 tisíci,“ řekl Heger. V nejbližších hodinách spustí strana transparentní účet.

Transparentní účet si vůbec poprvé pro parlamentní volby zařídila i ČSSD. Třeba za propagační předměty zaplatila necelých 9 tisíc nebo za polepení aut přes tři sta tisíc korun. Na volební kampani ale sociální demokraté šetřit neplánují, půjčit si na ni chtějí kolem 70 milionů, zbytek prostředků získají od sponzorů.

Naopak strop na výdaje za volební kampaň si určila ODS – neměly by přesáhnout 50 milionů. „Budeme kombinovat ty sponzorské dary s kontokorentním účtem a všechno transparentně zveřejníme,“ prozradil úřadující předseda strany Martin Kuba.

Sponzory nebude odmítat ani KDU-ČSL, podle transparentního účtu teď má dva, kteří jí poslali 60 tisíc. Do kampaně chce dát strana až 30 milionů, většinu z těchto prostředků si půjčí. „Přes 22 milionů korun si půjčíme od banky, ten zbytek potom bude od sponzorů, včetně peněz našich kandidátů,“ informoval předseda strany Pavel Bělobrádek.

Události o financování předvolebních kampaní (zdroj: ČT24)

Po stovkách korun posílají v posledních dnech lidé Straně zelených, za poslední měsíc přibylo 43 tisíc. K pokrytí kampaně to ale nestačí, a tak se ani tato strana neobejde bez půjčky. „Prostředky na kampaň půjdou částečně z darů z minula, částečně dary od podporovatelů a částečně to budou půjčky,“ upřesnil předseda strany Ondřej Liška.

Sponzoři pomůžou i hnutí Ano - tím největším je zakladatel strany Andrej Babiš, který na účet poslal 29,5 milionu.

A na příznivce i své členy sází taky Zemanovci, transparentní účet ale nezřídí. „My zavedení transparentního účtu považujeme za populismus, ale slibuju, že budeme mít transparentní kampaň,“ řekl místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš.

Sponzorské dary naopak odmítá hnutí Úsvit přímé demokracie - rozpočet na volby má 15 milionů a deset si chce půjčit od banky. „Když si spočítáte, jaký je státní příspěvek za volby, tak už při výsledku 3 % je ten úvěr splatitelný,“ počítá předseda hnutí Tomio Okamura.

To komunisti, kteří počítají s výdaji maximálně 30 milionů, vyjednávají s bankou - místo o penězích o zřízení transparentního účtu. „Trošku problém je na straně banky a jejího softwaru, tak snad to stihneme,“ informovala místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.