Bude příštím prezidentem znovu Klaus? Zeman tomu bude chtít zabránit, myslí si Jaroslav Plesl

Speciál Událostí, komentářů: Zemanova inaugurace očima komentátorů (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman má před sebou dalších pět let v roli prezidenta České republiky. Co od něj můžeme čekat, v čem se prezident změní oproti předchozí „pětiletce“? Jeho chování ovlivní fakt, že už nehodlá znovu usilovat o politickou funkci. A také už možná přemýšlí, kdo bude jeho nástupcem. Mohl by to být znovu Václav Klaus, zaspekuloval šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl v Událostech, komentářích Speciál České televize.

Přestože teprve ve čtvrtek složil slavnostní slib a ujal se tak oficiálně na dalších pět let postu prezidenta, Miloš Zeman už možná přemýšlí, kdo ho nahradí v úřadu za pět let.

„Miloš Zeman se strašně rád baví politikou. A inteligentní diplomaté se dneska neptají na Zemana, ale kdo bude prezidentem po něm,“ uvedl v Událostech, komentářích šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

A přišel s překvapivou pointou. „Tahle otázka leží v hlavě i jemu a ví, že největší šanci stát se jeho nástupcem má znovu Václav Klaus starší, a myslím, že bude chtít vybrat nástupce, který mu cestu na Hrad co nejvíce znepříjemní,“ uvedl Plesl.

„V české politice a přímé volbě je všechno možné,“ připustil tuto možnost i šéfredaktor Hlídacího psa Robert Břešťan, další účastník debaty na ČT24.

Naopak Petr Sokol (ODS) z vysoké školy CEVRO Institut byl v tomto zdrženlivější. „Myslím, že se třetím prezidentstvím Václava Klause je to složitější, zda bude moci znovu kandidovat, rozhodne Ústavní soud, který jmenuje Miloš Zeman. O tom, že by se snažil kazit cestu Václava Klause, bych pochyboval,“ zareagoval.

Spekulací o tom, kdo bude příštím českým prezidentem, gradovala jejich diskuse – mimo jiné o tom, co nás čeká dalších pět let s Milošem Zemanem v roli prezidenta.

„Bude se chovat nespoutaně a snažit se vyřizovat svoje účty, které nestihl v předchozích letech, možná se bude snažit posouvat současný ústavní systém blíž k tomu prezidentskému. Bude důležité, jak bude probíhat systém brzd a protivah,“ myslí si politický analytik Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek.

„Zeman bude méně aktivní kvůli své kondici a věku, v těch chvilkách, kdy aktivní bude, dnes dokázal, že se bude chovat úplně stejně, dnešní vzkaz je i to, že se bude dál chovat, jako kdyby běžela předvolební kampaň,“ vrátil se ke čtvrtečnímu Zemanovu inauguračnímu projevu Jelínek. 

Za nitky budou stále více tahat lidé v zákulisí

A nadále bude Zeman ovlivňovat a směřovat kroky příští vlády, myslí si šéfredaktor MF Dnes Plesl. „Miloš Zeman bude chtít, aby jeho agendu převzala vláda, která vznikne, a mluvila jeho hlasem. Tak, aby on mohl šetřit síly a více pobývat na zámku v Lánech a spíš vysílat jen takové vzkazy a přání o tom, co by vláda měla dělat,“ uvedl.

Podle šéfredaktora Hlídacího psa Břešťana ještě více posílí role lidí v okolí Zemana. „Prostor získá jeho okolí, o kterém my jako veřejnost bohužel příliš mnoho nevíme, zejména u Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého,“ řekl Břešťan.

A možná skončí i předvolební „idylka“ s premiérem v demisi Andrejem Babišem. „Vztah s Babišem bude báječný do té doby, dokud to bude pro oba pány výhodné,“ dodal Břešťan.

„Zeman došel do konfliktu snad s každým politikem a moc dobře ví, že už Andreje Babiše nikdy k ničemu potřebovat nebude. Bude si s ním v některých oblastech, kde má silnou roli jako prezident, hrát,“ dodal v diskusi Sokol z CEVRO Institutu.