Spor o GIBS: Murín mluvil před bezpečnostním výborem, Babiš chce dát prostor i žalobcům

Reportáž: Spor Babiše a šéfa GIBS se dostal před bezpečnostní výbor (zdroj: ČT24)

Sněmovní bezpečnostní výbor otevřel spor mezi ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů Michalem Murínem a premiérem v demisi Andrejem Babišem. Ten Murína kritizuje, pochybuje o hospodaření inspekce – a ve hře je i jeho odvolání. Před poslanci by měl Babiš vystoupit příští týden a přizvat chce i špičky tuzemské prokuratury, které k činnosti GIBS mají rovněž výhrady.

GIBS v minulém týdnu uvedla, že premiér v demisi v únoru dvakrát při osobním setkání vyzval Murína, aby se vzdal funkce – a měl mu slíbit, že se v případě souhlasu obejde jeho odchod bez skandálu. Murín ale rezignaci odmítl s tím, že si není vědom žádných pochybení a Babišovu výzvu medializoval.

Ministerský předseda následně začal kritizovat Murína veřejně. Prohlásil, že v něj nemá důvěru a zapochyboval nad hospodařením instituce. Sněmovní opozice ovšem tyto výhrady považuje za zástupné a upozorňuje na to, že Murín stojí v čele policejních kontrolorů – a že policie stíhá Babiše za Čapí hnízdo. 

Murín před výborem. Výstup neznámý

Nyní se sporem o Generální inspekci zabývaly orgány výkonné i zákonodárné moci. Ráno zasedlo předsednictvo Bezpečnostní rady státu spolu se žalobci a následovala i uzavřená schůze bezpečnostního výboru sněmovny. Na ní vystoupil přímo Murín, který o slyšení před zákonodárci zažádal minulý týden a chtěl předat informace, které se týkají kritiky jeho osoby ze strany Babiše.

Předseda výboru Radek Koten (SPD) uvedl, že poslanci chtějí počkat do příštího týdne i na informace od premiéra v demisi a výpovědi obou stran porovnat. Mluvit o tom, jestli by měl Murín funkci opustit, považuje za předčasné. „Tady bylo pouze slyšení, kdy pan Murín nám řekl svou verzi, kterou má, a bylo by asi úplně nekorektní dávat nějaké závěry,“ dodal s tím, že se neobává toho, že by GIBS nebyla nezávislá.

Obdobně mlčenlivý byl i člen výboru za Starosty Vít Rakušan. „Počkáme na další oficiální schůzi výboru pro bezpečnost. Do té doby by bylo předčasné cokoliv k tomu říkat,“ řekl a debatu označil za věcnou. „Řekněme, že jsme na začátku.“ 

Promluví Sobotka

Jednání výboru by se pak měl příští týden zúčastnit i sociálnědemokratický poslanec a někdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka. Podle Babišova dřívějšího vyjádření měl totiž na Murína do Strakovy akademie přijít od olomouckých žalobců podnět k blíže nespecifikovanému kárnému řízení.

V případu jde podle Babiše o kauzu Beretta (již ovšem dozoruje Praha, a nikoliv Olomouc), Sobotka se ale zprávou z Hané údajně nezabýval. „Pan vrchní státní zástupce Ivo Ištvan sem (do Strakovy akademie) poslal v dubnu 2017 závažný materiál, o kterém pan Murín tvrdí, že ho nečetl, a pan Sobotka tvrdí, že nějak rozhodl. Ty podklady tady ale nejsou,“ uvedl Babiš.

Babiš se kvůli tomu v rámci jednání Bezpečnostní rady sešel se žalobci, aby projednal jejich stanovisko ke spolupráci s inspekcí. „Chci se zeptat na velice závažný dokument, který přišel z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který se tu ztratil a náhodou ho našla sekretářka ve svém počítači,“ uvedl ještě před setkáním. 

Šéf žalobců navrhuje vyvázat GIBS z odpovědnosti premiérovi

Současně poukázal na dlouhodobou a opakovanou kritiku inspekce ze strany státních zástupců včetně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, která zazněla i v dnešních Lidových novinách. „Podle mého názoru se jedná o pochybení, která jsou dlouhodobějšího charakteru a která se opakují. Já bych je vyhodnotil jako systémové problémy,“ řekl šéf žalobců zmiňovanému listu.

Zákonodárci by podle Pavla Zemana měli zvážit, zda by inspekce neměla být v budoucnu odpovědná nikoliv jako dosud premiérovi, ale jinému orgánu. Zmínil, že by mohl vzniknout například odbor na Úřadu vlády či zmocněnec vlády, který by činnost GIBS monitoroval a premiérovi pak podával zprávy. Další možnost je „zavěsit“ inspekci na jinou instituci, například státní zastupitelství, protože stojí mimo politiku, uvedl v LN Zeman. 

Babiš chce žalobce na výboru

Babiš tvrdí, že konflikt mezi žalobci a GIBS vede až k tomu, že oba orgány trestního řízení spolu v některých případech dokonce nespolupracují. Jako příklad uvedl již zmíněný případ Beretta, který dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Kauza se týká úniků informací z vyšetřování a figuruje v něm například pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo bývalí policisté. Murín v kauze loni vypovídal jako svědek.

Ministerský předseda proto zažádá výbor, aby vedle něj směly příští čtvrtek vystoupit i špičky tuzemské prokuratury; kromě Zemana také vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan a šéfka pražských žalobců Lenka Bradáčová. Poslance by měli informovat o tom, jak GIBS funguje.

Konflikt mezi Babišem a Murínem rozjitřil také politickou scénu. Premiér minulý týden na toto téma čelil interpelacím Pirátů a TOP 09. V pátek se kvůli personálním změnám, které provádí Babišova vláda v demisi, sejde mimořádně sněmovna. Schůzi vyvolala opozice.